La rellevància del fenomen migratori, un episodi fonamental per a la configuració de la Catalunya de la segona meitat del segle xx, indestriable de la fortalesa i el dinamisme del moviment antifranquista, és a hores d’ara no només incontestable, sinó que forma part del patrimoni social, cultural i emocional del nostre país. És per això que el Memorial Democràtic ha organitzat una exposició que posa en relleu aquest valor a través de la mirada literària de l’estimat Paco Candel. Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya, encara es pot visitar de forma gratuïta fins al 30 de juny al Museu d’Història de la Immigració de Catalunya.
Els altres catalans, el marc de partida
El relat de l’exposició es construeix amb fotografies i textos de contextualització intercalats amb cites extretes de l’obra Els altres catalans, obra publicada per primera vegada el 1964, que serveixen per il·lustrar les qüestions tractades. Aquest llibre va captar la complexitat i la riquesa humana i social que suposava per a la Catalunya de la postguerra el fet d’esdevenir una zona receptora d’una quantitat ingent de persones d’altres contrades de l’Estat. Majoritàriament fugien de la precarietat socioeconòmica. En molts casos, també de la persecució política que imposava el règim de Franco.
Entre l’assaig sociològic i la literatura testimonial, Els altres catalans incidia en la denúncia de les greus problemàtiques que derivaven del fenomen migratori a Catalunya, agreujades per les dificultats de la postguerra. Barraquisme, dèficits sanitaris i higiènics i marginalitat social foren, entre d’altres, algunes de les carències que més obertament proliferaren en les zones urbanes durant la dictadura franquista.
Per tal de retratar aquesta circumstància, l’exposició s’estructura en 5 àmbits que incideixen especialment en el fenomen migratori a l’Espanya i la Catalunya de la postguerra, així com en problemàtiques com la manca d’habitatge i la precarietat que milers de persones van haver de patir, com ara retorns als llocs d’origen, barraquisme i malalties, entre d’altres. També fa referència al rol fonamental dels anomenats altres catalans en la configuració de l’oposició antifranquista.
El MhiC, ubicat a Sant Adrià del Besòs des de l’any 2004, disposa d’un espai d’exposició permanent que ofereix al públic una visió de la trajectòria humana en el procés de migracions des de la prehistòria fins al segle XXI. Mostra el fet migratori des de diversos àmbits temàtics on la interculturalitat és l’eix que vertebra el diàleg entre el museu i els seus usuaris. El museu actua com a centre de recerca i difusió de la memòria migratòria de Catalunya.