Tornaveu
La Biblioteca de Catalunya custodia el fons personal de Paco Candel
Els catalans guanyen un fons valuós per documentar part de la història del país. La Biblioteca de Catalunya ja custodia el fons personal de l’escriptor, cronista i activista social Paco Candel, cedit a la biblioteca en un acte que va comptar amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i Ibáñez, la directora de la Biblioteca, Eugènia Serra, i també la filla de Candel. Comencen les primeres tasques d’ordenació i tractament, fins que pugui ser posat a disposició dels usuaris.

“El fons personal de Candel contribuirà a millorar la recerca i la investigació sobre la Catalunya de la segona part del segle XX”. “Ens enorgulleix comptar amb la veu, la saviesa i el talent de Candel dins del patrimoni de la Biblioteca de Catalunya, que l’estudiarà, el catalogarà i difondrà com cal, per tal que Francesc Candel no sigui només un autor destacat del nostre passat, sinó també un exemple a seguir del present i futur de la nostra societat”, subratlla la consellera Cultura.

Candel és una figura cabdal de la literatura i la història de Catalunya, amb un clar compromís amb la integració de les persones immigrants i la lluita en favor de les classes populars. En aquest sentit, va deixar un llegat documental i literari indiscutible, però sovint oblidat pel món acadèmic i polític. La seva obra Els altres catalans es considera un abans i un després en la visió de la immigració a Catalunya.

60 anys acumulant documentació

El fons personal de Candel inclou 220 carpetes i una trentena de quaderns manuscrits, que recullen la seva producció literària i periodística, prop d’un centenar de fotografies i documentació diversa i la correspondència rebuda, entre 5.000 i 6.000 cartes durant més de seixanta anys, amb destacades personalitats del món cultural, polític i social de l’època (Miguel Delibes, Ana María Matute, Teresa Pàmies, Jordi Pujol o Josep Tarradellas), o amb persones anònimes, com ara presos durant els anys setanta.

El fons també compta amb el dietari personal de Candel, manuscrit, que recull pensaments des de finals dels anys quaranta fins al 2003. A més dels originals de les seves obres, entre els quals cal destacar ‘Els altres catalans’ (Barcelona: Edicions 62, 1964), aquest fons inclou nombrosos mecanoscrits, articles per a la premsa (Tele-Exprés, El Correo Catalán, Avui, Diario de Barcelona, El Periódico, entre altres), conferències, presentacions, i material divers: enquestes, cartes, pamflets, revistes, fulletons, mencions de conferències.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa