Tornaveu
Els pessebres del Museu Marès de Barcelona

Nosaltres, que hi entrem i repetim sovint, no ens sorprendrà trobar, a l’antic verger del Palau Reial de Barcelona, al pati del museu el pessebre tradicional de Barcelona o el pessebre del Museu Marès. Una creació de l’Associació de Pessebristes de Barcelona i el Departament de Cultura Popular de l’Institut de Cultura de Barcelona.

Aquest pessebre en diuen el tradicional, però que és el més modern de tots -ja que a les cases no trobem aquesta tècnica, figures i disposició artística. Enllaça amb les vitrines del museu (ja hem dit que érem al pati, sota un conjunt de porxos, a un pas de la porta del recinte).

Al llarg de les sales d’escultura, pel fet que aquesta és la temàtica principal del museu, recomanem parar atenció a les seves obres mestres, però també a aquells petits detalls amagats i que la museografia del museu ens permet conèixer. Un bon exemple són els darreres o les cares amagades d’algunes escultures i relleus.

Sense distreure’ns, però del nostre destí, transcorrent per sales amb Mares de Déus, Majestats, Cristos, Sants i Santes. L’espai destinat a les figures, ninos o imatges del pessebre el trobarem en arribar a les sales del segle XIX. En una formosa vitrina trobem exemples d’elements pessebristes des del segle XVIII fins a la centúria passada.

Sobre les peces pessebrístiques del museu destaca un petit conjunt del dels Sants Innocents del valencià Ginés Marín, qui treballà per la cort hispànica entre els segles XVIII i XIX. Ginés també produí altres imatges, com el conjunt dels Sants Innocents conservat a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid.

Gairebé contemporanis al conjunt de Ginés Marín són les imatges i figures de pessebres napolitans. Una de les tipologies més populars per les corts i grans residències d’Europa i Amèrica, encara ara. En trobem bons exemples a Londres, Roma, París, Washington i, òbviament, a Nàpols.

Més nostrades, els fangs de Ramon Amadeu, Vallmitjana o Castells. Noms i firmes de l’escultura pessebrística catalana, que potser alguns encara tenen a casa i fan servir per a aquestes dates.

No només el Museu Marès mostra i exposa figures de pessebre tot l’any, però sí que el Museu Marès pot ser una bona porta d’entrada, per a tots els públics, al món de l’art i els museus des del centre de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa