Tornaveu
Els pessebres del Museu Marès de Barcelona

Nosaltres, que hi entrem i repetim sovint, no ens sorprendrà trobar, a l’antic verger del Palau Reial de Barcelona, al pati del museu el pessebre tradicional de Barcelona o el pessebre del Museu Marès. Una creació de l’Associació de Pessebristes de Barcelona i el Departament de Cultura Popular de l’Institut de Cultura de Barcelona.

Aquest pessebre en diuen el tradicional, però que és el més modern de tots -ja que a les cases no trobem aquesta tècnica, figures i disposició artística. Enllaça amb les vitrines del museu (ja hem dit que érem al pati, sota un conjunt de porxos, a un pas de la porta del recinte).

Al llarg de les sales d’escultura, pel fet que aquesta és la temàtica principal del museu, recomanem parar atenció a les seves obres mestres, però també a aquells petits detalls amagats i que la museografia del museu ens permet conèixer. Un bon exemple són els darreres o les cares amagades d’algunes escultures i relleus.

Sense distreure’ns, però del nostre destí, transcorrent per sales amb Mares de Déus, Majestats, Cristos, Sants i Santes. L’espai destinat a les figures, ninos o imatges del pessebre el trobarem en arribar a les sales del segle XIX. En una formosa vitrina trobem exemples d’elements pessebristes des del segle XVIII fins a la centúria passada.

Sobre les peces pessebrístiques del museu destaca un petit conjunt del dels Sants Innocents del valencià Ginés Marín, qui treballà per la cort hispànica entre els segles XVIII i XIX. Ginés també produí altres imatges, com el conjunt dels Sants Innocents conservat a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid.

Gairebé contemporanis al conjunt de Ginés Marín són les imatges i figures de pessebres napolitans. Una de les tipologies més populars per les corts i grans residències d’Europa i Amèrica, encara ara. En trobem bons exemples a Londres, Roma, París, Washington i, òbviament, a Nàpols.

Més nostrades, els fangs de Ramon Amadeu, Vallmitjana o Castells. Noms i firmes de l’escultura pessebrística catalana, que potser alguns encara tenen a casa i fan servir per a aquestes dates.

No només el Museu Marès mostra i exposa figures de pessebre tot l’any, però sí que el Museu Marès pot ser una bona porta d’entrada, per a tots els públics, al món de l’art i els museus des del centre de Barcelona.

Més notícies
La cultura popular al Museu Comarcal de la Conca de Barberà
La cultura popular al Museu Comarcal de la Conca de Barberà
Notícia: La cultura popular al Museu Comarcal de la Conca de Barberà
Comparteix
El museòleg Damià Amorós ens descobreix els secrets de la institució
Detall de la façana oest de l'església de Santa Maria de Vallfogona de Riucorb
De Vallfogona de Riucorb al món
Notícia: De Vallfogona de Riucorb al món
Comparteix
El museòleg Damià Amorós ens descobreix els detalls de l'Espai d'interpretació del Rector de Vallfogona
"Ara Toca Festa" del Museu de Reus
Cases de la Festa
Notícia: Cases de la Festa
Comparteix
Damià Amorós fa un repàs a les Cases de la Festa de Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa