Tornaveu
El bacallà, disseccionat en un llibre que transcendeix la cuina

És un dels ingredients més sofisticats i imprescindibles de la gastronomia contemporània, gràcies al seu vincle amb la cuina tradicional i la seva capacitat d’adaptar-se a diverses cultures gastronòmiques. El bacallà, pescat des de fa segles al nord d’Europa, arriba a casa nostra ben salat, i gràcies a la seva capacitat de conservació s’ha fet també essencial a les comarques interiors de Catalunya.

En èpoques de penúria, el bacallà ha substituït la carn i ha tingut un rol alimentari potent. Tot això i més ho explica amb rigor i destresa la Fina Comas, autora d’ El llibre del bacallà (Edicions Sidillà, 2022), un viatge per totes les arestes d’aquest peix que interessarà tant els aficionats a la cuina com els més maldestres amb els focs.

Al llibre s’hi relata la història de la pesca i del consum d’aquest peix tan nostre, les tradicions que protagonitza, opinions dels professionals que el comercialitzen, les diferents maneres de tallar-lo i les millors receptes, de casa i de fora, detallades pas a pas.

Però com s’alerta en el pròleg del llibre, “no es tracta d’un llibre de receptes ràpides acompanyades de quatre dades curioses destinades a aconseguir un impacte instantani”, sinó d’un relat que és el “reflex en paper d’aquest esperit precís i entusiasta que transforma cada detall en un veritable tractat, un manual perfecte i d’una solidesa inqüestionable a l’hora d’acostar-se al bacallà, a les seves receptes, als secrets, a les derivades gastronòmiques i socials que hi ha al darrere de cada preparació”.

Al llibre hi trobareu receptes antigues, receptes actuals, el paper protagonista del bacallà en la nostra cuina, la visió dels grans cuiners, els petits grans secrets, la història, les botigues, l’essència del producte, les maneres de consumir-lo en diferents indrets del món i els millors restaurants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa