Tornaveu
Una calderada històrica a la Seu d’Urgell

Article de Jordi Vilarrubla (tresorer de la Confraria de Sant Antoni Abat)

Segons diuen els avis i rebesavis, tot va començar l’any que va arribar la pesta que va assolar la nostra comarca. Fou llavors quan es reuniren pagesos, cansaladers i carnissers i acordaren fer un àpat calent per a la població, en mig de l’hivern. Anys més tard, els mateixos gremis es van reunir i van proposar fer una calderada el dia de Sant Antoni per celebrar la festa del seu patró. Des de llavors, i cada 17 de gener, la Confraria de Sant Antoni Abat commemora aquesta tradició, oferint un àpat gratuït a tota la comarca, del que se’n té constància escrita des del 1904. La calderada de la Seu d’Urgell és un nou capítol de la sèrie d’articles sobre escudelles, ranxos i sopes històriques.

La festivitat

La festivitat comença el dia 16 de gener, amb la presentació a les autoritats del nou banderer i oferint en un cèntric cafè coca i moscatell per tothom. Però el dia central és el 17 de gener, Sant Antoni, i la protagonista la tradicional Calderada, al passeig Joan Brudieu.

Prop de les 6 del matí, s’encén el foc a les 5 calderes plenes d’aigua, on es cuinaran les verdures, les botifarres, la cansalada, els bulls, fideus, les patates, l’arròs i els llegums. Hi participen més de 20 cuiners voluntaris, tots homes i membres de la Confraria de Sant Antoni Abat.

Al voltant de la una del migdia, un cop acabada la missa a la catedral de Santa Maria d’Urgell, amb el repartiment del típic Panet de Sant Antoni, la benedicció dels animals i els Tres Tombs, es fa la benedicció de l’escudella i es comencen a repartir més de 7.000 racions a tots els veïns.

Antigament, durant els Tres Tombs i el repartiment de l’escudella, es realitzava la pujada al Pal, fins que a causa d’una denúncia per part d’un partit animalista, es va haver d’eliminar del programa d’activitats de la festivitat. Aquesta activitat era la que treia mes somriures entre la població, ja que es tractava de pujar un pal ensabonat en cerca d’un cistell que contenia un pollastre, el qual no tothom era capaç de pujar.

Tot seguit es fa un dinar de germanor, a base de l’escudella i de carn d’olla, convidant a totes les autoritats, als participants dels Tres Tombs i tots els Confrares de Sant Antoni. Acabant el dinar es sorteja la Rifa del Porc, que té com a premi l’import d’un porc, un xai i un pernil (antigament se sortejaven els animals citats, premis que va caler adaptar pels seus imports en metàl·lic degut a modificacions legals).

El backstage de la festa

Darrere d’aquesta celebració centenària hi ha moltes hores de treball per part dels socis de la Confraria de Sant Antoni Abat. Els preparatius de la festivitat comencen entrat el mes de novembre amb la redacció del Programa de Sant Antoni, necessari per, amb l’aportació dels anunciants, poder fer front a l’import en ingredients que representa l’elaboració de la Calderada.

Abans de Nadal, cal presentar una sol·licitud per tal d’obtenir els permisos pertinents per poder fer les activitats als carrers. A continuació, cal fer les comandes dels ingredients i distribuir les diferents tasques entre els confrares. Durant les vacances de Nadal i fins al mateix dia de Sant Antoni en finalitzar el repartiment de l’escudella, es venen les paperetes de la Rifa del Porc.

Pels confrares, la festivitat comença el dia 16 al matí, anant a buscar les 5 calderes i tots els estris, i deixar-ho preparat per l’endemà. El mateix dia a la tarda, un grup de socis s’encarreguen de pelar els 150 kg de patates i posar els llegums en remull. D’altra banda també cal condicionar la zona del Passeig Joan Brudieu que s’utilitzarà per cuinar i per la benedicció i repartiment de l’escudella.

El dia 17 de matinada, pels volts de les 6 del matí, es col·loquen les 5 calderes al seu lloc, s’emplenen d’aigua i s’encén el foc de llenya. Una hora més tard es comencen a preparar els ingredients i sobre les 9 del matí, sobre les brases es fa un esmorzar de germanor entre els socis convertits en cuiners per un dia.

Mentre l’escudella bull, una comitiva muntada encapçalada per tres banderers de la Confraria es dirigeix a la catedral de Santa Maria per presidir la missa dedicada a Sant Antoni. En acabar, es reparteixen prop de 1.500 panets típics entre els assistents i es beneeixen els animals. Tot seguit, la comitiva muntada es dirigeix fins al Passeig Joan Brudieu, centre neuràlgic de la festivitat.

Allà, es realitzen els famosos Tres Tombs. Acte seguit, els tres banderers es dirigeixen a l’interior de la zona habilitada per a l’elaboració de l’escudella, per, acompanyats de les diferents autoritats locals, presenciar la benedicció de les cinc calderes d’escudella i fer-ne una primera degustació. Després, es fa el repartiment entre la població congregada de les més de 7.000 racions d’escudella. Finalment, cal carregar les calderes i estris de cuina en un remolc, i deixar el Passeig tal i com estava abans de la festivitat. El dia següent, el 18 de gener, es torna a rentar les calderes i estris, per tal de guardar-los de nou al magatzem, on restaran fins a la celebració de la festivitat de Sant Antoni Abat de l’any següent.

Els ingredients

Els ingredients utilitzats per a l’elaboració d’aquestes mes de 7.000 racions d’escudella dividides en 5 grans calderes, son els següents:

2.700 l d’nigua

70 kg de verdures (pastanaga, api, col, ceba…)

150 kg de patata

1 carbassa de rabequet (5/6 Kg)

75 kg de botifarra blanca

75 kg de botifarra negra

80 kg de bull

70 kg de cansalada blanca

65 kg de panxeta

150 kg de carn d’estofar de vedella

20 kg de careta de porc

100 pilotes (20 per caldera)

80 kg de cigrons cuits

80 kg de mongetes cuites

110 kg d’arròs

90 kg de fideus del núm. 4

15 kg de sal un grapat de pebre

Per la pilota:

25 kg de carn picada barrejada (porc i vedella)

36 ous

4 kg de pa

All

Julivert

Sal

Pebre

Farina

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa