Tornaveu
36è Tradicionàrius, més de 60 propostes per celebrar la música d’arrel

Aposta per la música tradicional des de tots els prismes, mirada feminista i intergeneracional, i homenatge a Jordi Fàbregas. Aquests són alguns dels principals trets que defineixen la programació del 36è Tradicionàrius, que van presentar dimecres al matí alguns dels seus protagonistes en el cor del barri de Gràcia de Barcelona. El veterà festival creix en nombre de propostes, més de seixanta –entre concerts i activitats paral·leles, amb 18 estrenes de projectes i discos–, i també en espais, ja que per primer cop s’estendrà al centre de Barcelona amb ocasió de les festes de Santa Eulàlia.

El festival arrenca aquest divendres 13 al vespre amb Jordi Fàbregas DO, un homenatge en forma de concert, amb amics i companys de professió, a qui va ser el fundador i ànima del certamen. Hi sonaran una dotzena de peces seleccionades del seu extens repertori, passades per la mirada contemporània. L’homenatge s’estendrà més enllà del dia del concert, ja que la sala del Centre Artesà Tradicionàrius es rebatejarà, a partir d’aquell moment, amb el nom d’Auditori Jordi Fàbregas.

El festival continua reivindicant que la música tradicional és també música contemporània. Des del dia 13 de gener i fins al 31 de març, presentarà un programa que “vol ser un aparador immens de la música d’arrel des de tots els seus prismes, des de la part més tradicional fins aquella que li agrada barrejar-se amb altres estils, com les músiques urbanes més actuals”, segons va destacar durant la presentació Carol Duran, directora del certamen.

Així, en el primer apartat destaquen grans aniversaris: els 80 anys de Jaume Arnella –que ho celebrarà el 23 de març amb un concert antològic envoltat d’amics–, els 30 anys dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, els també 30 anys de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, i els 40 anys de la recuperació del sac de gemecs a Catalunya. A més, també es presentarà La Balada d’en Solé Sugranyes, una “òpera de butxaca” de Jaume Ayats que ressegueix la història del militant anarquista Oriol Solé Sugranyes.

En l’apartat de músiques urbanes, podrem escoltar el rap d’arrel dels valencians Tesa&Jonatan Penalba, la barreja de fandangos i música electrònica dels germans murcians Maestro Espada o la tradició popular castellana de Fetén, Fetén. I trobarem també una àmplia presència internacional, amb noms com John Reischman Quintet, guanyador d’un Grammy, que portarà al festival la seva música d’arrel nord-americana, ampliant les fronteres de la mandolina al segle XXI o Les Mecanos, d’Occitània, que fan percussió amb instruments que troben a un taller mecànic, com claus angleses, tubs d’escapament o llantes de roda.

En la presentació, Carol Duran va ressaltar la mirada intergeneracional –amb el concert de l’ESMUC i l’OMAC Juvenil–, i també l’accent feminista de la programació, que inclou més propostes liderades per dones que mai,  “constatant una tendència a l’alça que ens agrada molt”. Entre aquests noms femenins destaquen sobretot dos grups: Tanxugueiras (10 de març) i Marala (16 de març), que actuaran en el Palau de la Música.

Però a més, també estaran Bum Ditty -guanyadors del Concurs Sons de la Mediterrània-, les gallegues Namorala pandereteiras, la valenciana de La Maria i el grup La Filadora, amb un concert xerrada en què conviden a revisitar les cançons tradicionals catalanes amb perspectiva de gènere, i ens conviden a escoltar-les de nou amb una mirada de gènere.

En el marc del festival Barnasants, el Tradicionàrius torna a programar propostes que estan entre la música d’arrel i d’autor, amb noms com Joana Gomila, Arnau Obiols, Alba Careta o Miquel Gil.

El Tradicionàrius, a Santa Eulàlia

Per primer cop, el festival sortirà del CAT i baixarà al centre de la ciutat per participar en la festa major d’hivern de la ciutat. Serà dissabte 11 de febrer a la Plaça Sant Jaume, amb un homenatge a la música de Gato Pérez i amb la seva rumba catalana, amb el grup Todos los gatos son Pardos.

A banda dels concerts, hi haurà també tallers de música i dansa, presentacions de llibres, les Vespres dels dimecres (sessions d’improvisació folk que uneix músics que mai no han tocat junts), propostes familiars,  Folk als mercats i Tradicionàrius al territori. A aquests activitats s’afegirà el 17 de gener, la 1a Nit de Sant Antoni, una vetllada literària de cultura popular que repassarà les novetats editorials publicades entre la diada de Sant Antoni de 2022 i la de 2023.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa