Tornaveu
Fra Valentí Serra de Manresa publica ‘Passió per la Setmana Santa’

Els llibres de la Col·lecció l’Ermità, d’Edicions Morera, tenen la virtut de trobar el punt d’equilibri just entre l’erudició i la divulgació.  En el darrer any, fra Valentí Serra hi ha publicat estudis sobre dos dels moments més destacats del calendari festiu. A Entrem dins el pessebre hi explicava la simbologia i manifestacions culturals que han sorgit entorn el naixement de Jesús; a Passió per la Setmana Santa, publicat amb la col·laboració de la Federació Catalana de Passions (FCP), ens introdueix el gran reguitzell de litúrgies i expressions populars que han sorgit entorn la mort i resurrecció de Crist. Sempre amb una mirada històrica, ben documentada i polièdrica.

La crucifixió de Jesús és una de les imatges icòniques de la nostra cultura, però rarament es divulga a un públic no especialitzat. En el primer apartat del llibre, fra Valentí de Serra fa una reconstrucció de l’episodi segons les fonts bíbliques i laiques: com eren les crucifixions al món romà, i específicament com s’ha narrat la del profeta cristià: les dates més plausibles, com era la creu on va ser penjat, els martiris rebuts o el procés de sepultura, entre altres aspectes. Un nodrit corpus teòric per totes les Passions que desitgen recrear l’episodi amb la màxima fidelitat històrica possible.

A continuació, l’autor explica l’evolució de les principals celebracions litúrgiques de la Setmana Santa, antigament coneguda com a Setmana Gran o Setmana dels Perdons. Algunes cerimònies descrites són la benedicció de rams, el lavatori, la solemne adoració a la Creu, la Vetlla Pasqual, les processons de l’Encontre o el salpàs. Com és comprensible, Divendres Sant és el dia analitzat de manera més completa i exhaustiva.

Setmana Santa també és un moment àlgid de religiositat popular. Fra Valentí de Serra assenyala que les catorze estacions dels viacrucis, inicialment celebrades a l’exterior dels convents,  van ser aprovades pel Papa Climent VIII (1731) i difoses a bastament des de mitjans del segle XVIII. Tot seguit, s’atura a descriure els drames de la Passió, documentats a Catalunya des del segle XIV. Les primeres catedrals on se’n troben referències són Tortosa (1347), Barcelona (1406), Elna (1415), Lleida (1453), Girona (1470), Tarragona (1472) i Cervera (1477), actualment la Passió més antiga de Catalunya. Es té constància que històricament s’han celebrat a un mínim de quaranta-sis municipis dels Països Catalans, vint dels quals conformen la FCP. Aquest bloc sobre les expressions populars es clou amb una anàlisi de les danses de la mort i el cant de les caramelles.

Passió per Setmana Santa també és un bon llibre per conèixer la gastronomia d’aquesta època de l’any: l’origen i evolució de la Mona de Pasqua, així com l’ús d’hortalisses en els àpats tradicionals, com per exemple els crespells de Barbastre o els bunyols de vent de Mallorca. De fet, l’anàlisi de fra Valentí de Serra comença amb la descripció dels plats que es preparen entorn Carnestoltes: les cassoles del Dijous Gras, o les menges populars d’origen medieval, que continuen celebrant les entitats associades a la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya.

La presentació del llibre tindrà lloc dissabte 4 de març (17.00 h) a la Sala Can Pasqual d’Esparreguera, en el marc de la FiraPassió 2023.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa