Tornaveu
El pessebre: un univers de significats

L’estudi de la simbologia és un terreny pantanós, habitualment més procliu a les hipòtesis que a les teories. Des d’aquesta prudència necessària, fra Valentí de Serra ens introdueix a l’univers de significats que s’amaga rere cada pessebre. La cova, a tall d’exemple, és interpretada per alguns estudiosos com una equiparació entre la Mare Terra i el “si matern”. No cal dir que totes les figueres també evoquen missatges. El cas més equívoc és el dels Reis d’Orient, que són analitzats des de múltiples lectures: com a representació dels pobles del món, els estadis de la vida o del curs quotidià del sol. Fra Valentí de Serra també s’atura a explicar la simbologia de les peces òrfenes, tant les humanes -bugadera, llenyataire, llaurador, òbviament el caganer- com les animals.

En el capítol “Com i quan i fer el pessebre”, l’autor ofereix un petit manual de consulta. Per fer una escenificació correcta tècnicament, i sobretot per executar-la segons la tradició popular. Els caputxins catalans defensen que els paisatges pessebrístics han de representar les comarques catalanes, no pas emular la Judea de fa dos mil·lennis. Més enllà de l’opció escollida per cada pessebrista, també s’ofereix un calendari del moviment de les figures des de Santa Llúcia fins a la Candelera.

Entrem dins el pessebre també ofereix un compendi de la història del pessebrisme a Catalunya. Referències àmpliament conegudes -Ramon Amadeu i l’escola olotina, l’Associació de Pessebristes de Barcelona, a creació del diorama- i també informacions menys conegudes pel gran públic. Entre aquestes, destaquen els passatges sobre l’entrada de les construccions en l’àmbit domèstic, l’emergència -ara fa cent anys- dels concursos o bé l’anàlisi específica del pessebrisme a Sabadell, Mataró i Tarragona, així com dels figuraires de Solsona i Manresa.

Les darreres pàgines del llibre estan dedicades a una descripció d’altres tradicionals nadalenques, una reflexió sobre la funció espiritual del pessebre, i com és habitual en els altres volums de la Col·lecció de l’Ermità, un extens glossari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa