Tornaveu
Una vintena de propostes per al Festival Càntut més plural

Cassà de la Selva es converteix en l’epicentre d’aquest repertori que forma part de la cultura dels Països Catalans, i és també punt de trobada per cantar col·lectivament. En aquesta edició es farà atenció especial a les cançons de bressol, que gairebé sempre han passat de pares a fills seguint la baula de la transmissió oral. De fet, la inauguració del festival va a càrrec de la cantant i trompetista Alba Careta, protagonista de la nova producció pròpia del projecte Càntut, que oferirà una petita mostra del treball realitzat fins al moment, sobre les cançons de bressol.

Entre les propostes que s’hi podran veure, destaca el concert d’Anna Ferrer divendres 18 de novembre. L’artista menorquina oferirà Parenòstic, un espectacle cru i sofisticat en el qual posa en equilibri els seus dos universos: tradició i creació. A la seva música hi ha jotes, fandangos, romanços i també ranxeres i boleros, sense oblidar la recuperació de les tonades de camp que han anat caient a l’oblit.

També es podrà gaudir del cantador de Xàtiva Pep Gimeno Botifarra dissabte 19 de novembre amb un espectacle en què interpreta un bon grapat de cançons tradicionals la Costera i d’altres punts del País Valencià. Una successió de jotes, fandangos, cants de batre, masurques, havaneres, malaguenyes i romanços que ha anat recollint al llarg de la seva trajectòria vital i musical.

Una altra de les propostes és l’espectacle Les Eines, del Cor Jove Amics de la Unió diumenge 20 de novembre. Es tracta d’una producció conjunta de Càntut, l’(a)phònica, Festival de la Veu de Banyoles, la Fira Mediterrània de Manresa, el Teatre Auditori de Granollers i el Museu de la Vida Rural, amb la participació de David Soler i Marcel Bagés, que recull les melodies que a principis del segle XX acompanyaven milers de pagesos durant les jornades al camp.

També diumenge, membres del Cor Jove Amics de la Unió oferiran un taller pràctic dirigit a infants i famílies sobre les cançons del passat i el present (cal inscripció prèvia a [email protected]).

Exposició sobre el Cançoner Popular

Per altra banda, el Festival Càntut també se suma al centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya amb diverses propostes. Una d’elles, l’exposició 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, comissariada per Jaume Ayats i produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que reivindica el projecte de recol·lecció folklòrica més ambiciós dut a terme en la història catalana. El Festival també comptarà amb la presentació del filòleg i estudiós de la cultura popular catalana Salvador Rebés, que explicarà la vessant més humana i les anècdotes més rellevants d’alguns dels materials de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya recollits a les comarques gironines.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa