Tornaveu
Caldes de Montbui, capital catalana dels Tres Tombs

Avui, 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat –patrons dels animals, pagesos i traginers– marca l’inici de la temporada dels Tres Tombs, una de les cites festives més arrelades i multitudinàries del país. Carruatges engalanats i carregats amb tota mena de mercaderies, i cavalls, eugues i ases tornaran a omplir els carrers i places de molts municipis d’arreu del país, recordant el passat rural però també per reivindicar que el transport a cavall pot ser el futur.

Aquest cap de setmana, poblacions com Cerdanyola, Martorell, Polinyà o Sant Antoni de Palomar de Barcelona van celebrar les primeres passades de la temporada. Avui s’hi sumen Sabadell, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar, entre d’altres, i el pròxim cap de setmana la festa arribarà a Barcelona, Igualada, Sant Cugat, Vilafranca del Penedès i Caldes de Montbui. En aquesta localitat del Vallès, la celebració tindrà té un caràcter doblement excepcional: perquè compleix 150 anys d’història i perquè ho fa com a Capital dels Tres Tombs de Catalunya.

150 anys de la festa de Sant Antoni

“La festa a Caldes és més antiga, però nosaltres posem com a data la primera referència escrita, de 1873”, explica el president de la Facultat de Sant Antoni Abat, Jordi Canet. “És una citació del calderí Climent Cuspinera en la seva Guia-cicerone del viajero o bañista en Caldes de Montbui, on es descriuen molts dels actes de la festa que ja es duien a terme i que encara seguim festejant”. El text deixa constància del potent gremi de traginers enriquits amb el transport i venda de llambordes pels carrers de Barcelona i de l’important llegat pagès i ramader.

Tot i que la festa ha evolucionat amb el temps, avui manté l’essència i molts aspectes dels seus inicis; s’ha convertit en una de cites més participatives i des de l’any 2016 està inclosa en el  Catàleg Festiu de Catalunya per la seva singularitat.

Caldes celebrarà la seva passada el diumenge 22 de gener al migdia, després de l’ofici solemne a l’església de Sant Maria i la tradicional benedicció i repartiment dels panets. La Facultat de Sant Antoni espera la participació d’uns setanta carruatges de tracció animal i de tracció mecànica i un centenar de cavalls. Entre ells, es podrà veure un nou carro restaurat que servia per repartir llenya a domicili, que havia estat propietat del traginer conegut com ‘Federico de la serra’.

Per la tarda, les 16.30h, la festa es traslladarà a la plaça de la Font del Lleó per celebrar el Ball de Plaça, que reunirà 150 parelles de balladors acompanyades per la música en directe de Cobla Ciutat de Granollers. Aquest ball és un tret autòcton de la festa calderina, que ja apareix recollit en el Costumari Català de Joan Amades. 

Per Jordi Canet, la festa tornarà a posar l’accent en la seguretat dels participants i públic el benestar animal. L’any passat ja es va aplicar el nou protocol del benestar animal que impulsa la Federació Catalana dels Tres Tombs, i aquest any s’ha consolidat amb la implementació de més garanties per als animals. El text assegura que tots ells surtin en perfecte estat i que tinguin la supervisió d’un veterinari, i preveu suficients punts d’aigua per que abeurar els animals o hi hagi un espai protegit amb una lona per poder aïllar el cavall que ho necessiti, entre altres mesures.

Exposicions, llibres i trobades

Més enllà de la passada del diumenge, la Facultat de Sant Antoni Abat ha programat un seguit d’actes i activitats per celebrar que el municipi ha estat proclamat Capital Catalana dels Tres Tombs. Així, han editat un llibre commemoratiu, 150 anys de la festa de Sant Antoni Abat, amb textos de Carme Polo i un extens recull de fotografies que ens han anat cedint molts veïns i veïnes, i s’han previst tres exposicions. La primera, que ja es pot visitar al Museu Thermalia, és una mostra fotogràfica i d’elements característics de la festa. La segona, al Casino de Caldes, recollirà l’activitat que durant tants anys ha mantingut i preservat la Facultat de Sant Antoni Abat en el municipi, amb objectes, fotos, i materials de totes les èpoques. I finalment, Les Cases dels Mestres exposarà durant el mes de maig carros i estris patrimoni de la Facultat.

El programa clourà el 7 de maig la XXVI Trobada Nacional dels Tres Tombs de Catalunya, que reunirà més una cinquentana d’entitats associades a la Federació.

Podeu consultar el calendari de passades de la Federació Catalana dels Tres Tombs en aquest enllaç.

Més notícies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa