Tornaveu
Els Tres Tombs de Barcelona desfilen dissabte en favor de la pau

Més de setanta èquids i una cinquantena de carruatges i carros tornaran a omplir dissabte al matí els carrers del centre de Barcelona en honor a Sant Antoni, patró del gremi de traginers i dels animals que feien feines del camp. Si l’any passat la festa va ser un homenatge al món sanitari, enguany es reivindicarà la pau, amb la participació de quatre cavalls de gala i un carro carregat amb munició de guerra, i una actuació artística que farà enlairar al cel missatges escrits per nens i nenes.

La festa començarà a les 10.30 h des del carrer de Tamarit amb Avinguda del Paral·lel, amb el pregó a càrrec de Montserrat Argelich, presidenta de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, que l’any passat va celebrar el seu bicentenari. Tot seguit es durà a terme la benedicció dels animals i a les 11 h sortirà la desfilada. Enguany es manté el recorregut de l’any passat, i en comptes de donar tres voltes pel carrer més emblemàtics del barri i l’entorn al mercat, la cavalcada farà només una volta per un circuit més ampli i pel centre de la ciutat, passant per La Rambla i la Plaça de Catalunya.

En la festa hi participaran èquids carros i carruatges representatius de la mobilitat de Barcelona, dels seus serveis, dels transports entre pobles i de les feines agrícoles i rurals. També desfilaran els Usuaris dels gossos pigalls de Catalunya i dos carruatges amb usuaris del Centre Ocupacional Paideia i del Taller Sant Jordi. Tres escoles participaran com a banderers infantils: escola bressol Tres Tombs, CEIP Ferran Sunyer i escola Pia de Sant Antoni.

En la cavalcada no hi haurà llançament de caramels. Els recursos previstos per aquest llançament es lliuraran a l’espai veïnal Calàbria 66, perquè ho destini a la dinamització de la seva Taula Comunitària.

Exposicions i xerrades

A més de la cavalcada del dissabte, el cicle festiu de Sant Antoni ofereix un seguit d’activitats paral·leles. El pròxim cap de setmana hi ha portes obertes a la col·lecció de carrosses fúnebres de Montjuïc i durant aquest mes de gener es pot visitar Can Fontanet, un antic estable que ara acull el Centre d’Interpretació dels Tres Tombs, amb una exposició de carruatges i una mostra sobre la història d’aquesta festa i l’empremta del passat rural.  

El dijous 19 de gener al vespre, la Casa dels Entremesos acollirà un col·loqui sobre els Tres Tombs de Sant Antoni, que està les portes de complir dos segles. La festa, documentada des de l’any 1825, és segona més antiga de Catalunya -després de la d’Igualada-, i la primera de la ciutat. La xerrada servirà per presentar la celebració dels actes del bicentenari, el 2025.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa