Tornaveu
Una gala per fer valdre el món del joc tradicional

No hi ha edat per jugar. Menys encara, per fer-ho amb jocs tradicionals que formen part de la memòria col·lectiva de les societats i que creen un vincle entre generacions. Un patrimoni sentimental, històric, social i cultural que la Federació Catalana de Joc, Esport i Deport Tradicional mira de preservar amb un ampli programa d’activitats durant tot l’any. La morra, quilles, bitlles pallareses, tir de fona, bitlles de 6, lluita del bac, aixecament de càntir, jocs de plaça, baldufes… la llista és inacabable i amb tots els matisos territorials possibles. I per fer valdre aquest grandíssim patrimoni, però també la tasca de molta gent i moltes associacions que fan treball de formiga, la Federació ha organitzat la 1a Gala del Joc Tradicional, que tindrà lloc a l’Auditori Sixto Mir de la Ràpita (el Montsià) el pròxim 18 de març (17 h).

Primers premis Baldufa

La gala serà el punt de trobada de totes aquelles persones que no han perdut mai les ganes de jugar i de compartir, però també l’escenari de l’entrega dels primers premis Baldufa, que reconeixeran la tasca de preservació del joc tradicional en diferents àmbits. S’han establert quatre categories:

Aniversari: entitats que celebren dates rodones. Aquelles entitats que han mantingut i mantenen viu el joc tradicional en format associatiu.

Una vida dedicada al joc: molts jocs ens han arribat gràcies a que en temps difícils algú els han mantingut vius o gràcies a que algunes persones han treballat per la seva recuperació i difusió Un homenatge per aquestes persones.

Amics del joc tradicional: reconeixem a persones que tot i no estar vinculades a cap entitat ni modalitat de joc tradicional ha treballat i treballa per a la difusió i coneixement de les pràctiques lúdiques d’arrel.

Entitats amigues: volem estrènyer lligams amb entitats que no són de la federació però que estan vinculades al món del joc i que ens serveixen d’exemple.

La Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals va néixer el 2017 fruit de la voluntat d’entitats del món del joc, l’esport i el deport popular. I de fet, durant la pandèmia va demostrar com el joc tradicional era la recepta perfecta per passar temps en família i esquivar l’aïllament forçat del confinament i la pèrdua de relacions socials tant dels infants com dels adults.

Més notícies
'100 jocs per fer a casa amb els teus fills' posa en valor la creativitat i l'enginy que desperta el joc tradicional.
El joc tradicional, un aliat perfecte per portar millor el confinament
Notícia: El joc tradicional, un aliat perfecte per portar millor el confinament
Comparteix
Montse Assens Borda i Pinyeres Assens Borda són les autores del llibre '100 jocs per fer a casa amb els teus fills'
Les bitlles de sis tindran una presència destacada en el festival
El festival ‘Reus Juga’ convida a descobrir els jocs tradicionals catalans
Notícia: El festival ‘Reus Juga’ convida a descobrir els jocs tradicionals catalans
Comparteix
La cita, del 17 al 19 de setembre, hi inclourà la Trobada de bitlles de sis

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa