La il·lusió de la gent és capaç de generar un efecte papallona de dimensions insospitades. A Vallfogona, un grup de veïns va decidir que s’havia de recordar el 400è aniversari de la mort de Francesc Vicent Garcia, el gran poeta del Barroc català. Van treballar de valent i van tenir recompensa quan l’Any Rector de Vallfogona va ser reconegut com a commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya. En aquesta entrevista, l’alcalde Francesc Llobet explica com s’està vivint el programa d’activitats.
Quin ambient es respira a Vallfogona?
L’ambient és engrescador, la il·lusió ha anat de menys a més. Les vint-i-cinc persones de la Comissió Organitzadora s’hi han involucrat extraordinàriament. A Vallfogona, al principi hi havia cert escepticisme. Just fa un any, per aquestes dates, no sabíem si seríem una commemoració oficial reconeguda per la Generalitat. Tenir el suport institucional ho ha canviat tot. Per a nosaltres, que pràcticament no tenim recursos, era vital. S’han pogut tirar endavant més iniciatives, la gent ho ha percebut, i tot el poble s’està implicant més i més en els actes de celebració. Tothom coneixia i havia sentit a parlar del Rector, i el sentíem com una figura pròpia, però segurament no hi teníem un vincle emocional. En parlaven més a la resta del país que nosaltres mateixos. Amb la celebració de l’Any Rector de Vallfogona, a Vallfogona hem fet un clic, hi ha hagut una gran explosió d’entusiasme. Estic molt orgullós de la implicació del poble.
Com sorgeix la proposta de celebrar l’Any Rector de Vallfogona?
La proposta sorgeix del poble. Ja el 2019, en Modest Corbella em va recordar que el 2023 ―faltaven quatre anys― es commemorava el 400è aniversari de la mort del Rector. Vallfogona va treballar de valent per presentar la proposta a la Generalitat. Si no haguéssim tingut la iniciativa, crec que ara mateix no estaríem celebrant cap any oficial. Dit això, hem trobat una gran sintonia i complicitat amb les administracions. Els hi vam demanar que volíem en Josep Pedrals com a comissari de l’any oficial, i van admetre que era la millor proposta que els hi podíem plantejar. Des del Departament de Cultura reconeixen que des de Vallfogona els hi hem facilitat bastant la feina.
Tenia la sensació que Vallfogona ha reivindicat la figura del Rector des de fa generacions.
El Rector forma part del nostre imaginari des de fa molt temps, però no érem conscients de la seva importància cultural i literària. Hi pensàvem com una figura mítica o llegendària, que havia generat molts acudits i històries. Per a la generació que actualment vivim a Vallfogona, aquest Any oficial és una oportunitat única per reivindicar-lo més enllà de l’anècdota. Per a nosaltres, el Rector és un llegat que hem de gestionar i transmetre, no pas una herència rebuda. Tradicionalment, en dates assenyalades, s’havia fet una festa de record. Però, al nostre entendre, no era suficient. Pensem que Garcia és el millor poeta del Barroc català i que les seves obres no són consultables a les biblioteques. Just ara, gràcies a la recerca d’Albert Rossich, que és el gran estudiós de la seva obra, hem començat a publicar-ne l’obra completa.
El 2009 vau inaugurar l’Espai d’Interpretació del Rector de Vallfogona.
Amb la informació que s’ha descobert els últims anys, hauríem d’actualitzar-lo. Fa pocs anys, el mateix Rossich va descobrir que havia nascut a Saragossa el 1579, i no pas a Tortosa el 1582, com es considerava. Recentment, Enric Querol ha publicat una biografia que resumeix molt bé els coneixements que en els darrers anys s’han recollit sobre la vida de Francesc Vicent Garcia. Que s’hagi aconseguit organitzar un Any oficial també ha contribuït que les editorials s’animessin a publicar nous estudis.

L’acte central de l’Any Rector se celebrarà a Vallfogona el 2 de setembre. En què consistirà?
Sí, aquest dia es compleixen quatre-cents anys exactes de la mort del rector. Els càrrecs institucionals òbviament hi seran presents, però volem que sigui un gran homenatge popular a la seva figura. La producció va a càrrec de la Montse Colomé, que va ser la coreògrafa de l’acte de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona, i de l’escenògraf Llorenç Corbella. Serà un espectacle multidisciplinari i itinerant, a diferents punts del poble.
A la plaça Francesc Vicent Garcia s’explicarà la vinculació entre Francesc Vicent Garcia i Antoni Gaudí.
El 1879 l’Associació Catalana d’Excursions Científiques i l’Associació Catalana d’Excursions van organitzar un programa d’homenatge al Rector de Vallfogona. Per a aquest acte, van encomanar a un arquitecte jove, un tal Antoni Gaudí, que dissenyés quatre carrosses vinculades a l’agricultura. Finalment, els actes d’homenatge no van ser tan lluïts com els organitzadors preveien, entre altres raons perquè la relació entre ells i la gent de Vallfogona no va ser bona. El projecte de carrosses de Gaudí no es va materialitzar, només en va quedar l’esbós. En l’espectacle del 2 de setembre es recrearan aquestes carrosses amb tècniques de mapatge.
Quan col·labora amb l’homenatge al Rector, Gaudí neda una mica a contracorrent de la seva època.
Durant més de dos segles, el Rector de Vallfogona va ser el poeta més popular. Ara bé, els homes de la Renaixença el van menystenir una mica en considerar que havia castellanitzat la literatura catalana i perquè creien que el contingut de les seves poesies era groller. No van entendre la transgressió que proposava el Barroc. Dit això, hi ha gent del segle XIX que sí que el va reivindicar, com ara Frederic Soler Pitarra.

Quin impacte preveieu que tingui l’Any del Rector per a Vallfogona?
Aquest any hem notat que ha vingut molta més gent que no és de la nostra zona. Esperem que l’impacte en el turisme també es noti a mitjà termini. El Rector ha de posar-nos al mapa. Aviat n’inaugurarem una escultura de ferro, en un indret des d’on es pot veure tot el poble. La gent podrà fer-se una foto amb el Rector en la qual apareixerà tot Vallfogona de fons. Un altre llegat que perviurà és la ruta literària que arrencarà aquest any, que consistirà a fer un recorregut pels catorze poemes que es poden llegir en les plaques dels carrers del poble.
Un dels grans divulgadors de Francesc Vicent Garcia va ser Ramon Corbella, autor de la Història de Vallfogona i d’una biografia sobre el Rector. L’any que ve se’n celebra el centenari de la mort.
Estem tan involucrats en l’Any del Rector que hi dediquem tots els esforços. S’organitzaran actes, i segur que el rodatge que estem agafant aquest any ens serà de molta ajuda. Motius per commemorar no ens en faltaran. Aviat se celebrarà el 125è aniversari del Balneari i a finals de la dècada, el 2029, potser tornem a parlar del Rector amb motiu del 450è aniversari del seu naixement.