Les dones guanyen presència, però encara són minoria al món casteller. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi elaborat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, que es va fer amb una enquesta a 75 colles de tot el país. De les 25 dones cap de colla que hi ha, només 11 ho són en solitari i 14 comparteixen el càrrec: dues d’elles són cocaps i 12 ho són al costat d’un home. I si ens fixem en les colles de 9 i 10 pisos, són del tot invisibles. És evident que encara cal fer molta feina per assolir la igualtat efectiva al món casteller, i per aquesta raó, la Coordinadora de Colles ha fet un altre pas endavant: compta des d’aquest mes de març amb el Pla d’Igualtat Marc, que vol ser un instrument estratègic per integrar la igualtat d’oportunitats a tot el món casteller. L’entitat La Sal ha estat l’encarregada de l’elaboració d’aquesta ‘Guia per la diagnosi, disseny i implementació del Pla d’Igualtat’ a les colles, amb la col·laboració de la mateixa Coordinadora i de la Comissió d’Equitat.
Detectar discriminacions
La idea del pla és poder treballar de forma transversal i compartida entre el centenar de colles que integren la Coordinadora. En el pla s’han definit set àmbits de treball per estructurar la diagnosi que faci cada colla amb els ítems que cal investigar i la manera d’avaluar la informació en cadascuna de les àrees: cultura i gestió organitzativa; estructura interna i òrgans de decisió; assetjament sexual i per raó de sexe; seguretat i prevenció; assajos, activitats, festes i diades; comunicació, i formació.

I què ha de fer cada colla per contribuir a la igualtat efectiva mitjançant aquest pla? La guia estableix els elements mínims a identificar i diversos models a l’hora de detectar punts forts i aspectes a millorar, de definir els objectius i els passos per assolir-los, i de calendaritzar les diverses actuacions de manera personalitzada tenint en compte els recursos i les necessitats de cada colla.