Tornaveu
Els Castellers de Barcelona presenten el primer protocol contra l’abús sexual infantil en el món dels castells

El protocol arriba després de la detenció fa un any d’un membre de la colla per abusos a menors. El document fa una especial incidència en la sensibilització, formació i capacitació tant de persones adultes com dels propis infants, per tal de detectar les situacions de risc i puguin demanar ajuda.

Estableix també circuits per notificar sospites o informacions relacionades amb la possibilitat de situacions d’aquest tipus. De fet, fa obligatori notificar aquestes situacions si se’n té coneixement o sospita. L’incompliment d’aquest principi pot ser motiu de sanció, des de la prohibició per exercir càrrecs a l’expulsió definitiva. I finalment ofereix suport a les possibles víctimes de qualsevol situació d’aquestes característiques.

El protocol crea la figura d’un tècnic d’equitat, que serà la persona encarregada de rebre aquestes notificacions i traslladar-les a la Comissió d’Equitat i la Junta, sempre seguint els principis de transparència i discreció, per tal de protegir la intimitat de la persona o persones afectades.

Pel president dels Castellers de Barcelona, Ramon Gil, l’objectiu final és convertir l’entitat en un espai “segur i lliure d’agressions”. Durant la Gregori Samper, educador social i responsable d’Equitat de la Junta de la Colla, ha reconegut que la intergeneracionalitat de les colles castelleres les converteix en espais pedagògicament rics, però al mateix temps “comporta uns riscos”, juntament al contacte físic, que va més enllà de l’habitual.

En la presentació del protocol, Josep Maria Casanellas, membre de la colla, va destacar que el text “convida a fer un canvi cultural dins de la colla, entenent que hi ha situacions de risc que s’han de poder identificar i evitar qualsevol tipus d’agressió, ja sigui per gènere, raça o qualsevol altre motiu”.

Els Castellers de Barcelona han posat el document a disposició de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, per tal que totes les que ho desitgin puguin adaptar-los a les seves pròpies particularitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa