Tornaveu
Les dones guanyen presència, però encara són minoria al món casteller

El món casteller ha guanyat caps de colla dones, però aquestes encara són la minoria. De les 25 dones cap de colla que hi ha, només 11 ho són en solitari i 14 comparteixen el càrrec: dues d’elles són co-caps i 12 ho són al costat d’un home. I si ens fixem en les colles de 9 i 10 pisos, són del tot invisibles. Però les dones continuen tenint molta presència en els equips de cures i administratius. Aquesta és la principal imatge que ens podem fer del món casteller atenent a les dades de l’informe de paritat dels equips tècnics i directius de les colles castelleres del 2022, elaborat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, elaborat a partir de les dades facilitades per 80 de les 90 colles castelleres convencionals del país.

Sense incorporacions des del 2017

Una altra dada significativa que dona l’informe és que les dones no s’incorporen al món casteller des del 2017. La seva presència només s’ha incrementat en un 2% en cinc anys, passant del 40% al 42%. Però en els càrrecs de responsabilitat de les colles castelleres la presència femenina és molt inferior, i per tant, encara molt lluny de la paritat mínima del 50%. A més, també s’observa que les dones tenen un paper més secundari com més tradicionals són les colles, és a dir, les que pertanyen a zones amb més tradició castellera. Per contra, les colles més noves ja han normalitzat més la presència de dones. En concret, les colles amb més dones són: els Castellers de Sant Feliu amb un 52% de dones; Colla Jove de l’Hospitalet (51,39%); Esperxats de l’Estany (51,19%); Jove de Barcelona (50,68%); i Castellers de les Roquetes (50%).

Pel que fa a les colles amb menys presència de dones, totes cinc corresponen a la zona tradicional: la Colla Vella dels Xiquets de Valls (21,71%); Xiquets de Tarragona (31,43%); Colla Jove Xiquets de Tarragona (32,80%); Minyons de l’Arboç (36,36%); i Castellers de Mediona (37,78%).

Colles amb més dones INFORME 2022

I si bé el percentatge de dones caps de colla ha augmentat del 20% al 25,5% del 2017 al 2022, les dones presidentes han passat de ser el 36% al 32,5%. A l’equip directiu, el càrrec amb més presència és el de secretària i el que menys de comunicació. De fet, l’informe apunta que no troba explicació al fet que en l’àmbit de la comunicació només hi hagi al capdavant un 25,8% en xifres globals, que és nul·la en el cas de les colles nascudes després del 2000.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa