Tornaveu
Les millors bèsties cremaran al Festival Enceses del Bestiari de Catalunya

Compte enrere perquè comenci un dels espectacles de foc i bestiari més potents del país. Aquest dissabte, 1 de juliol, Artesa de Lleida acull la 14a edició del Festival Enceses del Bestiari de Catalunya, que busca estimular la imaginació i l’enginy per exhibir les millors i més potents enceses de bestiari del país, un dels símbols de la identitat catalana com a poble. La proposta, nascuda l’any 2009 en el marc de la festa major d’Artesa de Lleida, s’ha convertit en un punt de referència del bestiari català, que aplega tant la diversitat territorial com zoomòrfica, on la colla organitzadora, la Colla del Griu, té a punt diverses activitats que complementen el concurs en què competiran cinc bèsties que cremaran en tres rondes de competició. Per tant, els visitants podran gaudir de quinze enceses carregades de creativitat, pólvora, foc i música. A més, es repartiran premis entre 700 i 1.300 euros per als participants, concedits per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Consulta el programa fent clic aquí.

El Convit de l’Hydra per als més menuts

A més de la tradicional mostra de Balls de Bestiari de les bèsties participants en el Festival, l’organització també ha preparat el Convit de l’Hydra per als més menuts, que tindrà lloc a les 18.30h. Hi participaran els Diablons del Griu (Segrià); els Diables infantils de Junda; els Diables infantils de Borges Blanques; Hydra d’Artesa de Lleida (Segrià); Kumbeva –Grup de percussió (Segrià); Els Til·lers –Els flabiolaires de l’escola (Segrià); Asetra i Adiell –Gegants d’Artesa de Lleida (Segrià) i l’amfitrió, el Griu d’Artesa de Lleida.

La mecànica de la competició

Una de les enceses es farà amb un ball protocol·lari i propi de la bèstia i la música de la colla, una altra intentarà dinamitzar la figura de foc per tal de cremar de manera ràpida i lluïda i l’última encesa serà amb la música de la banda que acompanya el Festival d’Enceses. L’ordre i la temàtica de les enceses podrà ser revisat i ordenat segons indicacions de la mateixa organització. Addicionalment, es realitzarà una encesa final conjunta amb totes les colles participants, compartint la cultura de germanor i respecte pròpia del món del Bestiari. La primera de les enceses serà ràpida, de presentació de les bèsties; la segona encesa, la tradicional, on podrem veure la bèstia realitzant el seu ball de protocol amb la música pròpia; i la tercera, serà l’encesa de lluïment.

La Vírbola, dels Diables de Vírboles FESTIVAL ENCESES

El públic que vingui al festival podrà veure un total de quinze enceses espectaculars en una mateixa plaça, tot sota una direcció artística. Hi ha un jurat, format per gent que pertany al món de la cultura i del foc, que les valora, i els principals elements que té en compte són la posta plàstica de l’encesa, és a dir, la bèstia en combinació amb el foc; el ball de protocol i escenificació; els colors; el tipus de pirotècnia i la durada de l’encesa.

V Experiència Griu 2023

A més, per tal d’acostar el Festival a la ciutadania i que tothom qui ho vulgui pugui ser jurat del Festival, es desenvoluparà l’Experiència Griu 2023, a través de la qual, des del dia del Festival d’Enceses i fins al dia 12 de juliol, es podran penjar fotografies del festival a Instagram per participar en un concurs fotogràfic. Només caldrà etiquetar-les amb el #festivalenceses23.

El dia 25 de juliol, coincidint amb la tradicional processó del Fanalet de Sant Jaume es publicarà el nom de la imatge guanyadora, la que hagi tingut més likes. El guanyador formarà part del jurat en l’edició del Festival d’Enceses 2024.

Més notícies
Moment de l'actuació dels Diables Cagarrieres de Cambrils en el 10è Festival d'Enceses d'Artesa de Lleida

El Festival d’Enceses del Bestiari de Catalunya 2023 engega la maquinària

Notícia: El Festival d’Enceses del Bestiari de Catalunya 2023 engega la maquinària
Comparteix
La trobada, que constarà de cinc enceses que competiran, tindrà lloc el pròxim 1 de juliol a Artesa de Lleida
El Drac d'Olivella, del Garraf, guanya el primer premi

El Drac d’Olivella guanya el Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida

Notícia: El Drac d’Olivella guanya el Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida
Comparteix
La XV Trobada del Bestiari de Foc reuneix més de 350 participants de tot el país

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa