Tornaveu
El Festival d’Enceses del Bestiari de Catalunya 2023 engega la maquinària

L’any 2009, ara fa 14 anys, naixia en el marc de la Festa Major d’Artesa de Lleida el Festival d’Enceses del Bestiari de Catalunya, un concurs que buscava estimular la imaginació i l’enginy per exhibir les millors i més potents enceses de bestiari del país, un dels símbols de la identitat catalana com a poble. I enguany la plaça Major d’Artesa de Lleida es tornarà a omplir de foc, pólvora i festa en una nova edició que tindrà lloc el pròxim 1 de juliol, per a la qual ja s’han obert les inscripcions. La colla del Griu d’Artesa de Lleida dona el tret de sortida al període d’inscripció del Festival d’Enceses aquest diumenge, 23 d’abril, que s’allargarà fins al 23 de maig. Per inscriure només cal enviar la fitxa d’inscripció emplenada, juntament amb 4 o 5 fotografies de la bèstia participant o, dos vídeos de la figura.

Com és habitual, en el festival competiran cinc bèsties, que cremaran en tres rondes de competició. Per tant, un total de quinze enceses, que posaran a prova la creativitat i la tècnica de les colles i que permetran al públic gaudir de la diversitat i l’espectacularitat d’enceses i del bestiari català. A més, es repartiran premis entre 700 i 1.300 euros per als participants.

Com funciona el concurs?

Una de les enceses es farà amb un ball protocol·lari i propi de la bèstia i la música de la colla, una altra intentarà dinamitzar la figura de foc per tal de cremar de manera ràpida i lluïda i l’última encesa serà amb la música de la banda que acompanya el Festival d’Enceses. L’ordre i la temàtica de les enceses podrà ser revisat i ordenat segons indicacions de la mateixa organització. Addicionalment, es realitzarà una encesa final conjunta amb totes les colles participants, compartint la cultura de germanor i respecte pròpia del món del Bestiari. La primera de les enceses serà ràpida, de presentació de les bèsties; la segona encesa, la tradicional, on podrem veure la bèstia realitzant el seu ball de protocol amb la música pròpia; i la tercera, serà l’encesa de lluïment.

El públic que vingui al festival podrà veure un total de quinze enceses espectaculars en una mateixa plaça, tot sota una direcció artística. Hi ha un jurat, format per gent que pertany al món de la cultura i del foc, que les valora, i els principals elements que té en compte són la posta plàstica de l’encesa, és a dir, la bèstia en combinació amb el foc; el ball de protocol i escenificació; els colors; el tipus de pirotècnia i la durada de l’encesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa