La història de Catalunya, la seva riquesa cultural i associativa, no s’entendrien sense els més de dos segles de vida del moviment ateneístic, que ja al segle XIX es va organitzar per tal de suplir des de la societat civil les mancances de les administracions públiques en una societat on les desigualtats socials, la proliferació de la classe obrera i l’augment de l’analfabetisme feien necessària una revolució social. A Catalunya, basant-se en el model ateneístic europeu, principalment de França i Gran Bretanya, es va crear un model d’ateneus propi que trencava les barreres de classes i tenia una clara vocació social i instructiva cap a les classes obreres populars. El primer exemple d’ateneu a Catalunya el trobem el 1822 a la Pobla de Segur, amb el Comú dels Particulars, una associació que neix com a gestora de les aigües. I a partir d’aquí, tot un patrimoni cultural i social que encara ara cal explorar i preservar. I aquest és l’objectiu de la Beca Terra d’Ateneus, un projecte nascut fa una dècada per tal de donar veu a la recerca històrica d’investigadors, preferentment, vinculats a centres d’estudis locals i comarcals o a grups de recerca universitaris.
Termini de presentació de treballs: 6 de novembre de 2023
La convocatòria de la XII edició és oberta fins al pròxim 6 de novembre de 2023. Podeu consultar les bases fent clic aquí. Amb el
suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Arç Cooperativa, l’objectiu de la beca, dotada amb 4.000 euros, és promoure l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en un territori concret des del punt de vista històric. En concret, l’estudi pot ser sobre un ateneu en el seu context històric i social i la seva incidència en el moviment sociocultural del seu entorn. Segons les bases, també es podrà definir en temàtiques concretes d’activitats que històricament s’han desenvolupat en el si d’un ateneu com per exemple l’organització de certàmens i manifestacions literàries, la vinculació amb l’àmbit educatiu, la connexió amb l’associacionisme de la comarca o territori de l’entorn o es podrà dedicar a l’estudi de fons fotogràfics significatius que documentin amb rigor i ordenadament la història i les activitats d’un ateneu. Ara bé, l’organització remarca que no es podran presentar treballs que tinguin com a finalitat exclusiva una determinada commemoració o efemèride concreta d’un ateneu.
Les propostes es poden enviar per correu postal a la seu de l’Institut Ramon Muntaner (Mas de la Coixa. Rotonda eix de l’Ebre N 420 s/n. 43770, Móra la Nova) amb la documentació original.
Treballs consultables per a tothom
A banda de la dotació econòmica, la beca té associada la publicació del treball per l’Editorial Afers, es va crear l’any 2014 per incentivar l’elaboració de projectes centrats en l’estudi de la repercussió social de l’associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l’àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria s’obre anualment a totes les persones investigadores dels centres d’estudis locals i comarcals. I des de 2015, Editorial Afers ha publicat sis volums de la col·lecció Terra d’Ateneus. Són els estudis de David Cao sobre el fenomen ateneístic a Vic, Jordi Albadalejo a Badalona, Guillem Puig a La Selva del Camp, Maria Victòria Almuni i Eva Garcia a La Sénia, Jordi Bohigas a Bèlgica, i Montse Baiges i Gerard Pamplona a les Terres de Ponent.