Tornaveu
Els fons sobre cultura popular adquirits pel Departament de Cultura

Els fons cedits

En declaracions a Tornaveu, l’arxiver Toni Serés explica que el Departament de Cultura ja custodiava material de Josep Maria Vilarnau (1900-1947). La nova adquisició permetrà disposar íntegrament del fons de l’escriptor i folklorista, en el qual destaquen 1150 fotografies (plaques de vidre) realitzades entre 1914 i 1936, pergamins familiars del segle XIII i la biblioteca personal d’un dels principals deixebles de Rossend Serra Pagès i Valeri Serra Boldú.

Joan Serra (1947 – 2013) és una referència de la dansa tradicional contemporània. Qui desitgi conèixer millor la seva trajectòria, tindrà en el seu fons personal un punt de consulta ineludible. El fons adquirit pel Departament inclou filmacions, i informació valuosa sobre el seu país a l’Esbart Rubí, la Factoria Mascaró, així com els seus projectes pedagògics per fomentar el plaer per la dansa tradicional en els infants.

És coneguda la importància que va tenir Griselda Karsunke en la constitució de l’Associació Cultural Joan Amades. Com a agraïment a la tasca de divulgació de l’autor del Customari Català, Consol Mallofré va obsequiar Karsunke amb unes quantes publicacions i objectes etnogràfics propis i del folklorista. El març de 2021, la família de l’artista va decidir donar el fons, catalogat arxivísticament com a Llegat Griselda Karsunke, a la Generalitat.

A la seu de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural també es podrà consultar objectes materials privats del músic i pedagog Xesco Boix. Un “fons petit però entranyable”, en paraules de Serés, conformat per calendaris, agendes, cassetes i objectes de regal de l’animador barceloní.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa