Tornaveu
Xenofòbia ridícula a la Viquipèdia

Amb aquest títol tant expressiu Josep Maria Canyelles comparteix en el seu blog una breu reflexió sobre com es pot tractar una mateixa informació objectiva en funció del qui l’escriu.

Arran del proper reconeixement que Europa atorgarà al croat com a llengua oficial, l’autor planteja la discriminació greu que pateix el català: «Hi ha uns ciutadans que, pel fet de néixer catalans, som d’entrada ciutadans de segona. I en el context europeu es fa evident quan una llengua de 7 milions de parlants com el croat o una de 200.000 parlants com el maltès poden tenir un reconeixement que es nega al català.»

A banda d’aquesta greu discriminació, Josep Maria Canyelles denuncia el fet que no totes les versions de la Viquipèdia donen la mateixa informació. Si per una banda les versions anglesa i francesa per exemple exposen les xifres correctes (11.530.160 persones amb un rànquing mundial elaborat per Ethnologue (2009), la versió espanyola només ens atorga 7,7 milions de parlants, de manera que no ens trobem entre els cent primeres llengües, i acaba l’article de la manera següent: «He pensat si fer alguna correcció a la wikipedia espanyola, però he valorat que és millor no ficar-me en el terreny dels que volen viure en la ignorància i l’autoengany. Van poder actuar així durant segles, però la societat de la informació els delata i els ridiculitza.»

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Xavier a juliol 04, 2011 | 15:38
    Xavier juliol 04, 2011 | 15:38
    Sóc col·laborador de la Viquipèdia en català i corroboro el que es diu aquí. A la Viquipèdia espanyola hi ha nombrosos casos d'espanyolisme excloent, per no dir ja de feixisme. Només heu de mirar per exemple, que si cerqueu "Sant Quirze del Vallès", surt anomenat com "San Quirico de Tarrasa". Altres viquipedistes i jo hem intentat canviar-ho, però se'ns denega amb l'argument que aquesta denominació va ser oficial en algun moment de la història, quan avui dia ja no ho és. També Cerdanyola surt com "Sardañola". Donat que intentar canviar això ha resultat com parlar amb una paret, he optat per fer ulls clucs i deixar que ells mateixos desprestigiïn la seva Viquipèdia si així ho volen. Millor per a nosaltres: la nostra tindrà més credibilitat.
  2. Icona del comentari de: David a juliol 04, 2011 | 15:57
    David juliol 04, 2011 | 15:57
    El cas de la Viquipèdia castellana és prou clar però de fet jo he denunciat en d'altres ocasions les discrepàncies del mateix article segons si llegim la versió catalana, castellana, francesa (uns altres que s'hi acostumen a lluir), italiana o anglesa. Evidentment això afecta la credibilitat de cadascuna de les versions però al final acaba repercutint també en tot el projecte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa