Tornaveu
Xavier Serra: «La societat catalana té dèficit filosòfic?»

Catalunya està marcada per la història i aquesta ha determinat el pensament català. Per què Catalunya no té una tradició autòctona dins de la filosofia?

Xavier Serra, de la Universitat de València, coordina conjuntament amb Josep Montserrat l’àrea de Pensament de l’UCE.

“Des de ja fa uns anys s’intenta tractar la variant més cosmopolita del pensament i en aquest cas ens hem centrat en una anàlisi de la problemàtica identitat europea”, explica Serra. Precisament, durant el curs, s’ha intentat veure: “què podríem aportar, des de la nostra singularitat catalana, a la identitat europea”.

Aquesta àrea té una llarga trajectòria dins de l’UCE, però en l’edició d’enguany s’ha volgut apostar per una nova proposta dins de l’àmbit del pensament. Així, els coordinadors dels cursos han volgut introduir a la universitat el pensament català. En aquest sentit, Serra assegura que: “en la societat catalana hi ha un gran dèficit filosòfic causat per unes condicions academicosocials que generen un buit en la literatura ocupat per assagistes com Joan Fuster”.

També s’estudien els diferents filòsofs catalans del segle XX i els problemes que han patit la filosofia catalana durant la història, amb l’objectiu de donar resposta a algunes de les principals qüestions sobre aquest tema.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ferran margarit a agost 26, 2010 | 15:15
    ferran margarit agost 26, 2010 | 15:15
    no és cert que no hi hagi tradició filosófica, tenim un ramon llull, un balmes, un francesc pujols i molts més, el que no hi ha és interés popular ni tampoc un moviment per a crear un pensament català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa