Tornaveu
X Trobada de Forjadors d’Alpens

Amb la X Trobada de Forjados, es consolida a Alpens una tendència que s’està produint a bona part de municipis de Catalunya, aportant a l’interès turístic local valors culturals com aquest monument que, a partir d’ara, serà un punt de referència i d’identitat d’aquell indret del Lluçanès.

Els dies 21, 22 i 23 de maig Alpens (Lluçanès) ha acollit la X Trobada de Forjadors. Durant tres dies, 110 forjadors han treballat per a realitzar una obra col·lectiva. Si en l’edició del 2009 el projecte que es va dur a terme va ser l’Arbre de Vulcà (que es pot veure instal·lat a tocar del Centre Cultural de la Fàbrica Vella), enguany ferrers, forjadors i amants del ferro han forjat 1.051 claus completament diferents, que han servit per a formar una escultura amb el nom de la població. El resultat d’aquest treball en equip, que és un homenatge a la colla de diables d’Alpens, ha quedat instal·lat de manera permanent a l’entrada del poble. Aquesta obra, doncs, contribueix a augmentar el ric patrimoni de forja de què Alpens gaudeix.

La reunió també ha servit per a intercanviar experiències i coneixements entre forjadors, vinguts tant de tot Catalunya com també de la Catalunya Nord, el País Basc, Navarra, Aragó, Castella, França o Eslovàquia, entre d’altres.

D’altra banda, durant aquesta trobada s’ha celebrat la segona edició dels Premis de Forja Artística d’Alpens. Enguany, els guardonats han estat Ramón Rivero (Premi Joan Prat), Santi Farrés (Premi als Joves Forjadors) i Lluís Illamola (Premi a la Trajectòria i la Divulgació de l’Ofici de la Forja).

L’èxit de participació d’aquesta desena edició consolida aquesta trobada de forjadors com la més important del país i la situa en un lloc destacat entre les cites europees d’aquest àmbit.

Elena Xirau i Enric Pla

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa