El 29 de juny de 1993, la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes es dissolia oficialment en un acte al Paranimf de la Universitat de Barcelona. S’havia constituït en aquell mateix espai el 18 de març de 1981, com a resposta catalanista al Manifiesto de los 2.300, que qüestionava el procés de normalització lingüística. Aquell mateix any, el Camp Nou s’omplia a vessar en el primer acte de La Crida, que ben aviat seria víctima de la repressió de la policia espanyola, que va agredir en diverses ocasions els seus activistes.

La Crida va organitzar un seguit de campanyes a favor de la normalització de la llengua catalana, denunciant entitats i empreses que consideraven que discriminaven el català. De fet, va ser la principal promotora de la manifestació a Barcelona contra la Loapa. El creixement d’ERC, amb Àngel Colom al capdavant el 1988, va restar protagonisme a La Crida, se n’inicià així una davallada progressiva. Finalment, alguns dels seus dirigents es van anar integrant en formacions polítiques, on van continuar la seva militància per la llengua i l’autodeterminació de Catalunya.

Avui, vint anys després de la seva dissolució, el grup Trenkaband ha fet un videoclip d’homenatge a la Crida, amb la cançó URI, que conté imatges de les accions de l’entitat i de la repressió que van patir. El grup explica que ha fet aquest homenatge per expressar la fidelitat a la llengua i la cultura, “sempre amb la no-violència com a eina bàsica”. Al vídeo s’hi poden veure els activistes de la Crida fent pintades, protestes i actes de desobediència civil i la brutalitat de la policia contra el moviment pel català. Entre els activistes s’hi pot identificar un jove Àngel Colom, aleshores un dels dirigents més visibles i coneguts del moviment.

Podeu veure la notícia completa clicant aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa