Tornaveu
Una Catalunya independent sense exèrcit?

El periodista Josep Maria Pasqual fa una reflexió lúcida i valenta en el seu article «Totes les dimensions de la força» publicat a El Punt Avui el 4 de febrer passat arran de la presentació del manifest «Catalunya per la seguretat humana i la pau», que en pocs dies ha rebut l’adhesió de centenars de persones, com calia esperar. Diu Pasqual que aquest manifest «demana, segons es deriva de la simplificació pròpia dels titulars de premsa, “una Catalunya independent sense exèrcit”».

Pasqual argumenta que «en el moment de pensar un nou estat resulta molt més còmode imaginar-se’l sense exèrcit», de la mateixa manera que ens el podríem imaginar «sense delinqüència, sense teleescombraria, sense obesitat, sense la MAT, sense moneda de curs legal, sense fum o sense el que sigui». Però el periodista creia que el dret a decidir, implícitament, «inclou una decisió situada a l’interior del planeta, no a l’espai sideral».

Pasqual deixa clar que un nou estat, «perquè sigui fort», no s’ha d’obsedir únicament «en la defensa militar, sinó en totes les dimensions de la nostra força», és a dir «l’eficàcia en el món, l’economia, el sistema educatiu, el sistema de salut, les famílies, les comunitats, l’entorn…» Creu que la força militar, és a dir «importants aliances diplomàtiques i una política exterior i nacional intel·ligents», farà que els catalans estiguin «protegits dintre del seu país, i el paper de Catalunya en el món es reforçarà pel fet de contribuir a fer que la gent, en el món sencer, pugui accedir a una vida millor».

«La pau al món té un cost i un risc», afirma Josep M. Pasqual, i un nou estat «no pot pretendre desentendre’s del cost i del risc, endossar-los als altres estats i beneficiar-se gratuïtament de la seguretat». Després d’assenyalar que no es tractaria «d’un exèrcit per a defensar la nació», sinó la democràcia al món, l’articulista ho rebla dient que «si volem ser un estat democràtic, hem d’assumir la part de coerció que ens pertoca», perquè «el monopoli del poder coercitiu ha de continuar necessàriament en mans del conjunt dels estats democràtics».

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Sergi Rodríguez i Nijpjes a febrer 16, 2013 | 09:21
    Sergi Rodríguez i Nijpjes febrer 16, 2013 | 09:21
    Desconec si en JMa Pasqual va fer la mili. Jo no, vaig ser insubmis a l'exèrcit espanyol com ho haguès estat al català. També m'horroritza la idea que els meus fills fossin cridats a fila en una Catalunya (o Països Catalans) independents. Què voleu que us digui. Ja buscaré l'article senser, a veure si hi ha cap aportació constructiva. Aquest extret o resum no les té. Jo la lucidesa i la valentia no les sé trobar enlloc. Aquesta argumentació AD ABSURDUM, "un nou estat sense obesitat", és més aviat fal.laç. Justament les altres "dimensions de la força", son les que ens donaran seguretat, fent innecessàries la construcció d'un militarisme català. La nostra primera força és la de la societat civil catalana. S'ha d'anar molt en compte amb els exèrcits que "defensen la democràcia arreu del món ". Sabieu que allí on hi ha "exèrcits democratics", hi ha moltíssima prostitució?.Als països de les revoltes àrabs hem ajudat militarment als fonamentalistes. A Mali s'estan violant els drets humans en nom de la democràcia. Els Estats Units han assassinat més de 3.500 persones, amb els DRONS, en nom de la DEMOCRÀCIA. Hi ha, existeixen, alternatives de defensa molt estructurades i pensades. A Catalunya en tenim ponents i experts de grandíssim nivell. No oblidem que va ser contra la guerra a Iraq que hi va haver una de les manifestacions més multitudinàries a Barcelona, com la del 11 de setembre.
  2. Icona del comentari de: Marc Barrobés i Meix a febrer 16, 2013 | 17:41
    Marc Barrobés i Meix febrer 16, 2013 | 17:41
    Quan el senyor Pasqual afirma que "si volem ser un estat democràtic hem d'assumir la part de coerció que ens toca", suposo que implícitament vol donar a entendre que hem de continuar dins de l'OTAN -tot i que democràticament en el seu moment Catalunya va votar que no- per bombardejar les poblacions civils dels països "no democràtics" (i que tinguin recursos naturals que ens interessin, que si no de què) o les minories "terroristes" d'arreu del món. I potser es pensa que l'exèrcit francès, per posar un exemple, ha anat a Mali per defensar la democràcia (ai, no, que ara hi ha una junta militar) i els valuosos documents de la biblioteca de Tombuctú, o per defensar la minoria tuareg no islamista dels abusos dels integristes que -amb armament bàsicament francès, espanyol i europeu- imposen la xaria. I segurament no hi té res a veure el fet que del control militar de la zona en depengui l'abastiment d'urani per a les centrals nuclears franceses. És només un exemple d'aquesta "coerció que ens pertoca" per defensar les desigualtats que sembla que el senyor Pasqual vol perpetuar en nom de la "democràcia". O potser enviarem l'exèrcit català a fer "coerció" a la Xina, a veure si comencen a espavilar amb el tema dels drets humans... Ai, no, que els xinesos ara ens tenen collats a tots amb el deute i no se'ls pot aplicar "la coerció que ens pertoca".

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa