Tornaveu
'Un castell de conte', un encanteri per als sentits

La 15a edició del Concert al Castell de San Marçal (Cerdanyola del Vallès) ha estat especial per diversos motius. Per primera vegada han estat dues les nits en què s’ha ofert l’espectacle, titulat per a l’ocasió Un castell de conte, aconseguint exhaurir totes les entrades en les dues representacions, la del dijous 30 de juny i divendres 1 de juliol. D’altra banda, i aquí ve el revers més trist, aquest concert ha suposat el comiat del compositor, director d’orquestra i professor de conservatori Gerard Pastor, com a director, després de més de set anys, de la Banda de l’Agrupació Musical Cerdanyola del Vallès.

A través de la temàtica dels contes i llegendes, que ha unificat les diferents peces que la banda i la coral de l’Agrupació Musical Cerdanyola del Vallès han interpretat, l’espectacle ha comptat amb les acrobàcies aèries d’Adriana Segurado, encarregada també de la direcció coreogràfica de l’espectacle, que amb l’ajuda de l’artista acròbata Matías Marré, ha proposat una interpretació a través del gest dels sentiments de la música. La manera com la música s’ha combinat amb les coreografies ha després una harmonia i un equilibrat contrapunt que han permès que l’espectacle fos una eclosió dels sentits.

Afirmar que l’escenari del Castell de Sant Marçal és espectacular no és sobrer. Ara bé, el que és digne d’elogi és que l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès cada any s’ha superat a si mateixa per oferir un espectacle que sigui una delícia pels sentits. I això no només s’ha assolit amb la gran sintonia entre les veus i els instruments de l’Agrupació i les acrobàcies i coreografies d’Adriana Segurado, sinó que també, com a projecte que reivindica la cultura popular, l’espectacle ha acollit la participació dels alumnes de 4t d’ESO i 6è de primària de dues escoles de Cerdanyola: el Col·legi Montserrat i l’EM La Sínia, que han ofert unes mostres de moviment escènic, tot proposant una interacció original i innovadora amb les acrobàcies àeries de Segurado. No es pot menystenir el pes de la presència d’aquests nanos, ja que mostra la capacitat de la cultura popular per conjugar diferents llenguatges i diferents graus d’exigència per oferir un tot que sigui no només una celebració de la cultura, sinó també de la participació i de l’enriquiment personal que s’obté quan es treballa col·lectivament.

Les partitures interpretades per la banda de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès, amb la direcció de Pastor, s’han alternat amb les composicions cantades per la coral de l’Agrupació, dirigida per Manel Cubeles. Banda i coral han ofert una actuació plena de matisos a través de peces que demanen tanta exigència instrumental com L’ocell de foc d’Ígor Stravinski, o Orfeu i Eurídice de Christoph Gluck, en el cas de la coral.

L’espectacle, amb una sonorització i un treball lumínic que feia oblidar que s’hi estava a l’aire lliure, tret per l’acollidora sensació de la brisa, ha posat un llistó molt alt a la història dels Concerts al Castell, que s’ha recollit amb una exposició amb els cartells de les diverses edicions, on hi hagut des d’un especial ritmes llatins amb la cantant Lucrècia, o un dedicat als clàssics de Broadway. Ara bé, l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès ha donat prou mostres que se sap reinventar i treballar amb il·lusió i sensibilitat. Només una mostra: l’exposició de cartells acabava amb un plafó a disposició del públic on podien enganxar post-its proposant noves idees. Els diversos paperets recollien des d’emetre en directe el Concert al Castell a través de YouTube o sessions dedicades al jazz, fins i tot uns quants post-its clamaven per una sessió dedicada a la música de video-jocs… Llarga vida al Concert al Castell!

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Francesc Pons Selva a juliol 19, 2016 | 11:03
    Francesc Pons Selva juliol 19, 2016 | 11:03
    Trobo molt encertats els comentaris que es fan per part de la premsa i que apareixen en aquests twits, però he trobat a faltar el nomenament d'una persona que ha estat molt important amb l'èxit d'aquestes obres i que ha conduit la Coral a una quasi perfecció extrema en el seu cant i aquesta persona no es altre que el Director de la dita Coral el Sr. MANEL CUBELES, el qual amb la seva bona direcció i les seves acurades exigencias ha convertir una coral mediocre en una coral de un gran nivell qualitatiu i que es pot presentar a qualsevol Festival de la nostra terra. La meva gran admiració, doncs, per el gran i exigent Director de la Coral Sr. MANEL CUBELES. Moltes Gracies Manel.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa