Tornaveu
Un any per reconèixer el compromís i l’obra literària de l’escriptora Teresa Juvé

Com van destacar Àngels Ponsa i Oriol Ponsatí, director de la Institució de les Lletres Catalanes, és excepcional que en una commemoració d’un centenari pugui fer-se en vida de l’homenatjada (de fet, només ha passat en una ocasió anterior, amb l’Any Joana Raspall, el 2013). Aquest any serà per tant el segon, i això ha permès comptar “amb la veu i el testimoni, en primera persona”, de la mateixa Teresa Juvé, qui s’ha implicat en l’acte i participa en les activitats que s’estan preparant per celebrar l’efemèride.

A la presentació, Ponsatí va reivindicar l’excepcional trajectòria vital de Juvé, recordant que “els seus ulls savis han vist desfilar davant seu un segle d’història viva d’Europa: la dictadura de Primo de Rivera durant la seva infantesa a Madrid, la Guerra Civil a Barcelona, l’exili, el compromís amb la resistència a la 2a guerra mundial”, el retorn a Catalunya i la dedicació a l’escriptura. Una “densitat d’obra viscuda que es tradueix en la seva obra literària”, i en la qual estan “amarats els seus valors, el compromís amb la dignitat humana i amb la justícia”.

Toni Terrades, comissari de l’Any Juvé, va ser l’encarregat de detallar les línies i les activitats de la commemoració, que de fet va arrencar el 7 de febrer coincidint amb l’aniversari de l’escriptora, en un acte que va tenir lloc a Palafrugell. El pròxim acte serà aquest divendres 19 de març, al municipi de Begur (Baix Empordà), on l’autora rebrà un acte de reconeixement que servirà alhora per presentar El degollador de Vallvidrera (Editors Meteora, 2021), la nova novel·la detectivesca protagonitzada per Jaume Plagumà.

L’Any Teresa Juvé desplegarà també dues rutes literàries basades en les novel·les La trampa i L’arbre trencat, que recorreran la Barcelona de finals del segle XVI, guiades i dissenyades per Maria Nunes i una exposició itinerant de petit format que girarà per biblioteques del país a partir de l’abril.

La celebració inclourà també l’espectacle en forma de lectura dramatitzada de Flaire de Lilàs, la projecció del documental Memòries de l’exili, el bateig d’una unitat de tren dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya amb el seu nom i clubs de lectura virtuals, entre altres propostes.

A la presentació, Àlgels Ponsa va posar l’accent “en la lluita de Teresa Juvé pels drets, per la llibertat, per la democràcia, per la cultura i per les dones”. La mateixa Juvé també va intervenir en l’acte, per boca de la consellera de Cultura Ponsa, a qui havia fet arribar unes paraules, per expressar el seu honor per haver donat el seu nom a aquest 2021, succeint l’Any Pallach, i així haver “deixat intacte el fil que sempre” els ha lligat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa