Tornaveu
Toni Coromina: “l’auge de la gralla posa en perill el flabiol”

Instrument de música culta o invent dels pastors, el flabiol va regnar en el món de la música tradicional fins que va ser desplaçat per l’acordió. Més endavant, com explica el periodista i activista cultural Toni Coromina en un article a La Vanguardia titulat L’ànima dels balls populars, el piano elèctric i els tocadiscs van arraconar aquest altre instrument, i ara el flabiol afronta un nou perill en la seva supervivència i “ha de lluitar per no quedar arraconat per l’auge de la gralla”.

Coromina relata que “des que va morir Roviretes, el mític flabiolaire de Folgueroles i el principal referent a Catalunya d’aquest instrument, hi ha hagut un relleu en l’ofici de flabiolaire, gràcies al mestratge de Josep Prims, Pere Prat, Carles Mas o el mateix Pau Orriols”.

El cronista remarca que, malgrat que en cercaviles, trobades de gegants i festes majors es fa servir el flabiol sec, mentre que en les cobles el toquen amb claus metàl·liques, “aquest instrument no seria res sense el tamborí -el tambor, la caixa o el bombo-, que té el mateix valor que el flabiol”. En aquest sentit, l’autor de l’article fa referència a unes paraules del músic osonenc Ramon Redorta per exemplificar aquesta simbiosi: ‘un flabiolaire, a més de tocar ha de saber fer ballar. Si no domina el ritme només és mig flabiolaire’.

I malgrat les amenaces que planen sobre alguns instruments tradicionals davant de modernitats i artefactes tècnics, Toni Coromina sentencia que el futur del flabiol pot estar garantit pels més menuts. De fet, una vintena d’infants i joves aprenen l’art del flabiol i ja fan actuacions amb el grup Els Rossinyols de Muntanyola.

(Resumit per Gemma Aguilera)

Comentaris

  1. Icona del comentari de: VIZENTINI a setembre 14, 2012 | 14:15
    VIZENTINI setembre 14, 2012 | 14:15
    "al mestratge de Josep Prims, Pere Prat, Carles Mas o el mateix Pau Orriols”.... segur, pro perque no parleu de mestres i professors de l'instruments com, Jordi LEON, Marcel SABATER, Joeri FIGARO, Frederic GUISSET... Amics, heu de tenir en compte que hi han moltes cares a l acultura catalana!!
  2. Icona del comentari de: Edmon a setembre 29, 2012 | 09:27
    Edmon setembre 29, 2012 | 09:27
    Totalment d'acord, però voldria fer un parell de matisacions. La substitució de flabiols i tambors per gralles no és d'ara, ja fa vint o trenta anys que els fluviolers la patim i denunciem. I segona, ara en tot cas són els grallers els qui comencen a sentir en pròpia pell l'absurda mania del soroll, efectivament, la potencia de so - els decibels - era i és l'argument principal que tenien per desplaçar els tamborinaires, doncs ara veuen en just castig, com les pseudo-batucades els ofeguen amb aquesta mateixa eina: el soroll.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa