El cinema, la música i les arts escèniques han notat especialment els efectes de la crisi econòmica i d’una fiscalitat que per comptes d’estimular la cultura, la penalitza. Però el sector s’ha espavilat i en els darrers anys hem vist diverses iniciatives per promoure el consum cultural. En són exemples les promocions d’entrades de cinema a menys de 3 euros, que han aconseguit recuperar una part substancial de la caiguda d’espectadors, i ara, la proposta de la Fundació SGAE a Catalunya i l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) d’oferir entrades de teatre els dijous a 1,5 euros, el 10% del preu d’una entrada, que és l’equivalent als drets d’autor. El 90% restant el pagaran els mateixos autors de les obres de teatre incloses en el programa a través de la Fundació SGAE.
La campanya, amb el títol de ‘Si avui és dijous, els autors d’aquí et paguem el 90% d’aquest espectacle’, pretén impulsar el teatre d’autor –això sí, cal que aquest autor sigui soci de la SGAE– que sempre té més dificultats per visualitzar les seves propostes i arribar a més espectadors. Acostumen a ser produccions de pressupost més baix que s’exhibeixen en teatres més modestos, amb una quantitat de butaques disponibles també més reduïda que les grans produccions.
Les obres, tant en català com en castellà, que es podran veure cada dijous fins al 31 de desembre seran ‘Querencia’, de Paco Zarzoso a La Seca, ‘Black Box’, de Marc Angelet al Jove Teatre Regina, ‘Arbres’, de Marc Artigau a la Sala Beckett, ‘L’Esbudellador de Whitechapel’, de Marga Parrilla i Oriol Estefanell al Teatre del Raval, el ‘Tríptic’, de Cesc Gelabert a La Seca, ‘El adiós de Sabrina’, de Cristina i José Poch a la Sala Porta4, ‘El Esperanza’, de Quique Culebras a la Sala Fènix i ‘Paradís’, de Marilia Samper, Martí Torras, Carla Mora, Marta Mora i Irene Ruiz a la Sala Muntaner.
Com funciona la promoció?
La Fundació SGAE adquirirà cada dijous 100 entrades de cada teatre amb aforament superior a 100 butaques i 50 entrades als teatres d’aforament inferior, que el públic podrà comprar a la taquilla del teatre o per Internet. Ara bé, cada teatre té el seu propi sistema de reserva i venda d’entrades, i vendrà a preu normal la resta d’entrades no incloses en aquesta promoció. La Fundació SGAE explica que les sales de teatre troben grans problemes per tirar endavant els seus projectes, i és difícil estimular la presència de públic especialment entre setmana. “Sobretot és important que la gent entengui que hi ha molta competència i que el treball costa i també que l’autoria pròpia catalana és cada vegada més interessant i significativa”, afirma el director de la SGAE a Catalunya i les Balears, Ramon Muntaner. La SGAE entén que en aquests moments hi ha una “necessitat prioritària d’invertir en el producte autòcton, crear un espai on el dramaturg català pugui expressar-se”.