Tornaveu
Sortida de l’Home dels Nassos pel districte d’Horta –Guinardó

Com cada 31 de desembre, l’Home dels Nassos surt pels carrers de Barcelona per acomiadar-se de l’any que acaba i entregar a les autoritats la clau de l’any 2015.

Qui és l’Home dels Nassos? Segons la tradició oral el 31 de desembre deambula pels carrers un home amb tants nassos com dies té l’any. Mantenir viva la il·lusió de la tradició implica que els més menuts de la casa surtin a trobar-se amb aquest ésser que imaginen de 365 nassos, tants com dies té l’any, però si parlem del dia 31 de desembre… A l’any li queda un dia, i doncs, l’Home dels Nassos té un nas, ara bé, gran com per equivaldre a 365.

La imatgeria popular i tradicional catalana ha convertit aquesta tradició amb un personatge que surt al carrer. I això ho farà el dimecres 31 de gener que a partir de les 10h del matí de la Casa dels Entremesos (Pl. de les Beates, 1) sortirà l’Home dels Nassos per adreçar-se al districte d’Hora- Guinardó a la confluència del passeig de Maragall cantonada amb l’avinguda de Borbó. Allà, al recuperat espai Els Quinze –el nom li ve perquè en aquest puny parava el tramvia 46 el bitllet del qual valia 15 cèntims- l’Home dels Nassos convidarà als nens a una festa i a una xocolatada.

Tot seguit, l’Home dels Nassos es desplaçarà a la plaça de Sant Jaume per entregar a les autoritats les claus del 2015. Aquesta tradició es remunta als temps dels romans, quan es rendia culte al déu Janus, que tenia dues cares: una que mirava el passat i l’altra el futur. Aquest déu era el guardià de les portes, qui les tancava i les obria, d’aquí que el mes que inicia l’any porti per nom gener, en honor seu. L’Home dels Nassos, doncs, és la particular adaptació d’aquesta tradició. Organitzat per Arca de Noè i La Casa dels Entremesos el 31 de desembre és una bona oportunitat per apropar als petits a aquest ésser tan festiu com simbòlic a la ciutat de Barcelona, tot i que aquest personatge també fa acte de presència altres ciutats i pobles d’arreu del territori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa