Tornaveu
Sobre la necessitat de reformar la Llei del Mecenatge

El món de la investigació s’ha revoltat davant de l’escassa arribada de fons a causa de la crisi econòmica. Tothom afirma que és el moment de reformar la Llei de Mecenatge. Cal afavorir un millor tracte fiscal a les donacions i potenciar la cultura de la filantropia. Els opinants tendeixen a comparar l’obsoleta legislació espanyola -malgrat que recent- amb la de França i els Estats Units.

És molt senzill -ha escrit Jordi Camí a La Vanguardia-. A Espanya, si una empresa decideix aportar 10.000 euros a un projecte impulsat per una entitat sense ànim de lucre, pot deduir el 35 per cent de l’aportació o, el que és el mateix, el cost real per a l’empresa haurà estat de 6.500 euros. Si fóssim a França, amb el mateix cost net, aquesta empresa hagués pogut aportar quasi el doble. En el nostre país las donacions individuals desgraven un 25 per cent de l’IRPF i un 35 per cent de l’Impost de Societats si es tracta d’empreses, mentre que al país veí aquestes condicions són del 66 i el 60 respectivament”.

La comparació encara resulta més paradigmàtica “en el cas dels Estats Units –afegeix Jordi Camí- les aportacions filantròpiques poden desgravar fins el cent per cent de les donacions”.

El món de la cultura també pateix el greuge comparatiu de la investigació i, en concret en el cas de les associacions, cal obtenir l’equiparació amb les fundacions, a través del concepte d’associació d’utilitat pública que només pot concedir la Hisenda de l’Estat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa