Tornaveu
S’inicia el rodatge del documental sobre la vida i obra de Paco Candel

Un cop acabada la fase de recopilació de testimonis que ofereixen una mirada completa de l’escriptor català, el projecte, amb el títol provisional Paco Candel: l’altre català, inicia les gravacions. El documental commemora el 50è aniversari de la publicació de l’assaig Els altres catalans, publicat l’any 1964, una reflexió sobre la influència dels immigrants vinguts de tot arreu de l’Estat espanyol en la nova configuració de Catalunya. El documental, una iniciativa de la Fundació Paco Candel, commemora el 50è aniversari de la publicació de l’emblemàtic llibre.

Candel, mort l’any 2007, després de la publicació del llibre va esdevenir en representant dels nous catalans fruit de la immigració espanyola. Un compromís que sovint ha restat importància al seu talent artístic, que el va portar a conrear, a més de l’assaig, els gèneres de la novel·la i el teatre. La reivindicació de la figura de Candel com un dels grans literats catalans és un dels objectius del documental, així com mostrar la seva faceta més íntima i personal, gràcies a la participació de testimonis com ara Maria Candel, la filla de l’escriptor.

Materials inèdits

El documental és una producció de Good Company a través de la seva filial televisiva WonkaFilms i està co-dirigit per Carles Canet i Jordi Portals, amb el suport de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català com a col·laborador principal. “Després de sis mesos de recerca, el documental aportarà materials inèdits com ara els quaderns manuscrits de Candel”, comenta Canet. Durant les sis setmanes de rodatge, el documental, a més de recórrer alguns dels escenaris de la vida de Candel, gravarà vàries de les seves escenes al Museu de la Immigració de Sant Adrià del Besós. S’espera que el reportatge estigui enllestit a finals d’any i, si bé no hi ha data confirmada, es preveu que s’estreni a la Televisió de Catalunya.

El documental es dividirà en blocs molt clars en què s’explicaran, tibant del fil biogràfic, els orígens valencians de l’escriptor, viatjant fins al seu poble de Casas Altas. Un altre dels moments destacats serà la gestació, publicació i repercussió de l’obra Els altres catalans. Precisament, l’estrena del documental serà un dels esdeveniments destacats, juntament amb l’acte solemne al Parlament de Catalunya, que clourà la commemoració del 50è aniversari de la publicació del llibre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa