Tornaveu
S’inaugura l’estendard restaurat de la primera coral fundada per Clavé

L’acte fou precedit d’un concert a càrrec de La Lira de Sant Cugat del Vallès i de parlaments de diferents personalitats, entre ells, Josep Cruells, president de la Federació de Cors de Clavé.

L’estendard de la Societat Coral Euterpe data de l’any 1861 i és un dels objectes més representatius del conjunt de peces que la Federació dels Cors Clavé va cedir al Museu d’Història de Catalunya l’any 2009. Fet amb vellut brodat amb fil metàl·lic, porta gravat la frase: “Primera sociedad coral creada en España”.

L’Euterpe fou fundada l’any 1850 sota la denominació de La Fraternidad, tot i que va canviar el seu nom l’any 1857. Va néixer en el context de la societat catalana de meitats del segle XIX, on la classe obrera era exclosa del projecte de construcció social i nacional liderat pel moviment de la Renaixença i estava limitada a l’activitat productora caracteritzada per les llargues jornades laborals, sense opció a la sanitat, l’educació, l’oci ni la cultura.

En aquest escenari, la creació de la Euterpe i d’altres societats corals posteriors fou una novetat des del punt de vista de l’oferta musical, però també va contribuir de manera fonamental a transformar l’oci dels treballadors i a aportar els elements i els mecanismes culturalitzadors necessaris per dotar els obrers d’una pràctica identificadora que els aportés la consideració dels altres grups socials i que els dotés amb consciència col·lectiva de classe, associativa i de caràcter solidari.

Més informació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa