Tornaveu
Segona vida per a l’àliga de les ales obertes de Vilafranca

Estava desterrada des de l’any 2011, però des del passat 20 de juny, l’àliga de les ales obertes de Vilafranca del Penedès, obra de Dolors Sans, tindrà una segona oportunitat. Construïda el 2003, només va sortir al carrer durant vuit anys, fins que es va decidir recuperar l’antiga àliga de la ciutat, de 1926, i deixar aquesta fora del bestiari festiu oficial. Però un acord entre l’Ajuntament i l’Associació de Veïns del barri de Sant Julià, on resideix la seva creadora, ha rescatat de l’oblit aquesta peça del bestiari festiu per a convertir-la en la referència del barri.

Des de l’associació de veïns es comprometen a passejar-la durant l’any en ocasions especials com la Fira del Gall, a més de la festa de barri. La recuperació d’aquesta peça de bestiari, però, és una excepció en la tradició del bestiari, perquè només els municipis amb títol de ciutat podien tenir una àliga entre el seu bestiari. La raó l’explica en Sete Udina, president de l’Agrupació de Bestiari Popular i Festiu de Catalunya: “Des del punt de vista de l’essència, l’àliga representa el rei, i per tant només la podien tenir les viles que havien obtingut la concessió reial de ciutat. Si ens cenyim als criteris més puristes, el barri de Sant Julià no podria passejar aquesta àliga, però també cal tenir en compte que en cap cas no s’exhibirà durant la festa major de Vilafranca, i tampoc no és una àliga nova, sinó recuperada de l’oblit”.

Sete Udina, en canvi, sí que considera “una barbaritat” que Sitges tingui una àliga de foc, i es pregunta si hi ha d’altres ciutats que tenen àligues que no s’ajusten a la tradició. Per al president de l’Agrupació de Bestiari Popular i Festiu de Catalunya l’únic punt feble que pot tenir l’acord entre l’ajuntament i l’Associació de Veïns de Sant Julià és que “s’ha rebaixat de categoria l’àliga, que ara és de barri, però altres la van desterrar encara no sé ben bé per què, amb l’argument que no era massa maca”. Vilafranca del Penedès té una àliga des de l’any 1600, que es va exhibir fins a finals del segle XIX, quan se’n va construir una altra amb les ales desplegades que pesava massa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa