Tornaveu
Sant Honorat i les danses dels Cossiers

Quan gairebé totes les viles mallorquines es preparen per donar el tret de sortida a les festes de Sant Antoni, el 17 de gener, a Algaida, amb 4.500 habitants, les danses populars dels Cossiers prenen els carrers entre el 15 i el 16 de gener per celebrar Sant Honorat. Es tracta de les anomenades evolucions dels Cossiers, un conjunt de danses populars vinculades a antigues creences que reten homenatge al poder de la dona i de la natura.

La festa comença el dia 15 amb el ritual dels preparatius, que requereixen una gran implicació dels veïns i veïnes, que col·laboren a muntar, apilar soques i rabasses i a preparar el fogueró del seu carrer o plaça. Mentrestant, l’ajuntament es fa càrrec de preparar el fogueró de la plaça Major, punt de trobada de totes les celebracions de la vila. Quan es fa fosc, la banda de música municipal surt en cercavila pels carrers, acompanyada pels infants i per alguns capgrossos, i quan arriba a la plaça Major, és el moment d’encendre els focs i començar l’anomenada torrada. Des de fa uns anys, qui encén els focs són els diables infantils d’Alaró. I què s’hi torra, als focs? Pa, xulla, botifarró i llonganissa, uns aliments que se sumen als que els veïns han preparat a casa seva i que comparteixen amb la resta de veïns.

L’endemà, dia 16 de gener, és el dia central de les festes. Les celebracions compten amb la destacada presència de les danses dels Cossiers. Cada cossier porta a les mans un ram de murta, un mocador, un capell d’ales adornat amb flors, un vestit del qual pengen cintes de colors i una faixa per la cintura, cascavells penjats dels mitjons i faldons. La Dama, que es distingeix dels sis Cossiers pel capell i les faldilles, havia estat tradicionalment interpretada per un home, però des de fa uns anys la balla una dona.

A més, segons explica Manel Carrera a Festes.org, els Cossiers d’Algaida van acompanyats sempre del dimoni, vestit amb dibuixos de rèptils i una màscara negra amb dues banyes, i l’imprescindible bastó.

Després, ja dins de l’església del poble, els cossiers se situen davant de l’altar i donen la benvinguda als sacerdots aixecant els braços enlaire per tal que l’olor de murtra s’escampi per tota l’església. I és aleshores quan es fa el ball de l’Oferta, en què cada cossier salta buscant a la Dama, que l’acompanya fins a l’altar on el ballador fa una ofrena d’un tros de la murtra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa