Tornaveu
Retrat d'un jove director de música en un moment de canvi

L’orquestra simfònica Tekhné, capitanejada per Gerard Pastor, és una iniciativa de recent creació que basteix ponts entre estudiants avançats en música i professionals. El seu concert d’estiu, celebrat diumenge 19 de juny al paranimf de la Universitat de Barcelona amb el títol Del romanticisme al cinema, ha omplert fins a vessar la sala amb un repertori que sense complexos ha maridat música clàssica romàntica i temes coneguts del cinema actual, d’una manera ben combinada, fresca que ha rebut grans aplaudiments del públic.

“L’orquestra neix l’any passat quan alguns membres de la Jove Orquestra d’Universitaris de Gràcia, vinculada a l’Escola de Música del barri de Gràcia, decideixen gestionar-se per ells mateixos i posen en funcionament l’orquestra simfònica Tekhné”, explica el director i compositor Gerard Pastor que en va ser escollit director després de superar una prova. Amb una mica més de trenta anys, Pastor ha desenvolupat la seva carrera al capdavant de la Banda de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV), de la qual s’acomiada aquest estiu després de set anys i mig com a director, fet que l’ha fet créixer tant artísticament com personalment: “Ha estat una gran escola no només en l’aspecte tècnic, sinó també a l’hora d’aprendre a tractar amb els músics, de saber com planificar i organitzar concerts”. Precisament, dijous 30 de juny i divendres 1 de juliol, a les 22h, dirigirà per últim cop l’emblemàtic concert al Castell de Sant Marçal de Cerdanyola de Vallès, una cita emblemàtica que enguany comptarà amb la col·laboració de la banda i la coral de l’AMCV, les coreografies d’alumnes de dues escoles de Cerdanyola del Vallès i un espectacle de dansa aèria. “Per tot el que he après i pels vincles emocionals, seguiré vinculat a la banda de l’AMCV, sigui per ajudar en el plantejament de projectes, en arranjaments musicals…”.

Pastor ha contribuït a actualitzar els repertoris de la banda de Cerdanyola, amb versions de grans èxits del pop o bandes sonores. Sens dubte gràcies a aquest bagatge que al concert del diumenge 19 de juny els joves de l’orquestra simfònica Tekhné han interpretat a la primera part la majestuosa 5a simfonia de Beethoven, amb una tècnica depurada, solvència i bons matisos, mentre que a la segona part han recorregut des de Les Hèbrides de Fèlix Mendelssohn fins a les composicions per a les pel·lícules de Parc Juràssic i Indiana Jones de John Williams, Els Pirates del Carib de Klaus Badelt i composicions del mateix Gerard com la balada encantadora Timothy is tired.

L’empenta que dóna la cultura popular

Quan Pastor va aterrar a l’AMCV comenta que als passacarrers només es tocaven pasdobles. Sense renunciar a la bellesa d’aquestes músiques, a la banda ja va començar a adaptar cançons del pop com ara de Lady Gaga o bandes sonores. Segurament hi haurà ajudat que Pastor ha estat primer contrabaix i després director de la Cobla Contemporània –especialitzada en arranjaments per a cobla de cançons actuals del pop, del cinema, capçaleres de programes de TV…–, de la qual, per cert, també s’acomiada. Gerard, que també és professor de piano del Conservatori de Sabadell, viu un moment de canvi, una oportunitat per fer un balanç, ja que malgrat la seva joventut porta anys de trajectòria a les espatlles.

“Les bandes, com a manifestació de la cultura popular s’han d’apropar a la música que s’escolta actualment, si no hi ha el perill que es desconnectin dels més joves”, diu Pastor sense cap ànim irreverent ni tampoc provocador. Pastor pot posar-se un casc de Darth Vader, com va fer en alguna ocasió amb l’AMCV, per dirigir la Marxa Imperial d’Star Wars, i després esdevenir guanyador de la segona edició del Concurs Vicente Ruiz Monrabal per la Confederació Espanyola de Societats Musicals amb l’obra La Última Noche Azteca, entre d’altres premis. “Els reconeixements han fet que últimament m’arribin més projectes i encàrrecs, i que es doni difusió a composicions meves, ja que es posen a disposició de diverses bandes”.

D’aquests encàrrecs en destaquen el Cantagran, una cantata per a nens que es durà a terme a l’Auditori a finals d’any, i la realització de bandes sonores per al projecte iClassics per a smartphone i tauletes, que proposa una manera interactiva d’apropar-se a obres d’Edgar Allan Poe, Arthur Conan Doyle o Lovecraft, entre d’altres.

Pastor s’acomiada de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès i de la Cobla Contemporània, però el seu horitzó és ple de nous projectes, entre ells, l’Orquestra Simfònica Tekhné, que en la seva unió de músics professionals i estudiants en els propers anys es vol consolidar i realitzar nous projectes, també per als nens. En les paraules de Pastor es detecta la il·lusió per apropar la música a tothom, per fer de l’audició d’un concert una experiència on tothom pot gaudir en graus diferents… justament els valors que són la base de les bandes de música. Què hauria estat d’aquest jove i emergent compositor sense el seu pas per la cultura popular?

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Daniel Harcia-Fraile a juny 21, 2016 | 18:14
    Daniel Harcia-Fraile juny 21, 2016 | 18:14
    Asistí al concert d'estiu el pasado domingo y quedé impresionado por la calidad, la nitidez del sonido, la sonoridad del conjunto y la fluidez y ritmo con la que se solapaban todos lis instrumentos. Felicidades!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa