Tornaveu
Reflexions ICH (1): Un pas endavant en el coneixement de la Convenció

Des de la seva proposta inicial la 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per la UNESCO ha tingut la voluntat de ser un espai de trobada tant entre les ONG que la UNESCO acredita per a contribuir a l’aplicació de la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, com entre representants internacionals, de Catalunya i estatals en l’ambit de les manifestacions de cultura popular, així com experts en patrimoni.

Celebrada del 6 al 12 de juny a Santa Susanna (Maresme), amb desplaçaments al llarg del territori, la Conferència ha suposat un pas endavant en el coneixement de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. “Les sessions de treball (debats, conferències…) m’han ajudat a concentrar molta informació sobre conceptes encara bastant desconeguts com el de patrimoni immaterial cultural, alhora, la participació de diferents representants mundials i de casa nostra m’ha permès unificar criteris”, opina Joaquim Rucabado, president de la Confederació Sardanista de Catalunya, que és prou conscient de la necessitat d’informació sobre la Convenció i els òrgans de la UNESCO per evitar males interpretacions, com recentment ha passat amb la proposta del Govern de l’Estat espanyol de presentar la sardana per tal que la UNESCO la reconegués com a element del patrimoni cultural immaterial, a la qual cosa la confederació dels sardanistes s’hi va oposar. “Nosaltres ho vam intentar el 2009 i el Partit Popular (PP) va votar-hi en contra, i és per això que hem rebutjat que ara el mateix partit, des del Govern estatal i per motius electoralistes, iniciés les gestions”, exposa Rucabado.

Josep Rafecas, president la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, valora que gràcies a la Conferència l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català, organitzador de la trobada i ONG acreditada per la UNESCO, ha agafat un pes important dins d’aquestes entitats amb capacitat per assessorar els òrgans de la UNESCO. “Des de la Federació de Grups Amateurs de Teatre, com a membres de l’ENS, pensem que ja tenim una representació dins la UNESCO”, valora Rafecas. Pel que fa al que Convenció considera com a patrimoni cultural immaterial, el president de la federació catalana dels grups amateurs de teatre reconeix que en el seu cas hi ha una divergència entre el com i el què. Si bé el treball dels grups amateurs (associacionisme, implicació personal, transmissió als més joves…) segueix els punts de la definició de Patrimoni Cultural Immaterial, el fet que molts grups treballin amb obres d’autors contemporanis o de creació pròpia recent els allunya d’aquest concepte. “En casos com el Misteri de la Selva, les passions o els pastorets sí que podem parlar d’obres el contingut de les quals ha passat de generació en generació, de manera que poden tenir repercussió directa per la Convenció, i tot el coneixement que hem rebut en les sessions a Santa Susanna els hi farem arribar”, diu Rafecas obrint una porta a iniciar un procés per aconseguir el reconeixement de la UNESCO.

Un cop acabada, l’abast de la 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per la UNESCO, no ha fet més que començar. Aquest ha estat el primer text d’una sèrie d’articles que desenvoluparan alguns dels temes destacats que han aparegut a les sessions de treball, tant entre les ONG acreditades per la UNESCO com amb la resta de participants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa