Tornaveu
Reflexions entorn al primer mig segle de vida de l’Agrupació Sardanista l’Ideal d’en Clavé

En ocasió del primer mig segle de l’Agrupació Sardanista l’Ideal d’en Clavé, s’ha programat el ja tradicional Aplec de les Roquetes, que ja va per les quaranta-dues edicions. Se celebrarà el vinent 17 d’octubre al Parc de la Guineueta de Barcelona, amb la cobla Montgrins, la Principal de la Bisbal, la Principal del Llobregat i la Sant Jordi. El mateix dia, al Palau de la Música Catalana, amb la Montgrins i la Principal del Llobregat, s’ha programat el 39é Concert de Sardanes, amb una segona part a càrrec de la Simfònica de Cobla i Corda de Barcelona, dirigida per Francesc Cassú. Abans d’acudir al Palau de la Música, la Banda Simfònica Roquetes Nou Barris oferirà al Parc de la Guineueta un concert entorn la música per als cinquanta anys.

El programa recull diverses salutacions: l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, afirma que l’aplec desperta el sentit de pertinença; Ramon Fontdevila, director del CPCPTC, el qualifica com «el millor aplec de tardor»; el president Pasqual Maragall, «no es pot evocar la sardana sense que et vinguin al pensament les paraules amb què la definí Joan Maragall», el seu avi; l’Abat de Montserrat, Josep M. Soler, recorda que Montserrat, el santuari, i especialment les seves places, són de llarga tradició sardanista; el cuiner Ferran Adrià posa la gastronomia enmig de les grans tradicions; l’entrenador Josep Guardiola convida a la superació amb un símil amb l’esport; Montserrat Caballé reconeix que la sardana és una arrel molt important de la cultura catalana; el director general del Palau de la Música parla de la capacitat integradora del sardanisme; la presidenta d’Òmnium Cultural encara manté l’optimisme generat pel darrer 11 de setembre; la cantant Marina Rossell porta els amics que la visiten a les ballades de la plaça de la catedral de Barcelona.

Les veus convidades del món de la comunicació al·ludeixen a la possibilitat que «els mitjans de comunicació no hagin respost en totes les ocasions de la manera que vosaltres creieu merèixer»(Joaquim M. Puyal). «Vivim en una societat que ens empeny a valorar els rendiments econòmics més que no pas els socials… —diu la directora de TV3, Mònica Terribas—. En una societat dinàmica com la nostra, el volum d’iniciatives socioculturals sorgides de petits grups, localitats, barris, entitats, és ben difícil d’arribar a reflectir. Hem de ser exigents per a augmentar la pluralitat de veus que tenen visibilitat mediàtica…»

Finalment, Abel Folk, actor i director teatral, es demana què seria d’un país sense les seves tradicions, tot recordant el programa de la TV3 «Objectiu Pastorets»: «Vam constatar que el teatre professional català, en un moment de la seva història, havia tallat amb la seva tradició: la del teatre amateur.»Quan va ser l’hora de reprendre el camí van haver de començar de zero: «Una cultura teatral no es construeix en pocs anys, ni tan sols en una generació. Aquesta és la gran transcendència que teniu les persones i les organitzacions que dediqueu tantíssims esforços a mantenir vives les tradicions.»

Ramon Rodon, president de l’Agrupació Sardanista l’Ideal d’en Clavé, fa una crida a la participació, convidant-nos a ser en els actes programats pel cinquantè aniversari d’una entitat que ja és un referent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa