Tornaveu
Rafael Vallbona, Premi BBVA Sant Joan de Literatura Catalana

El retrat de les transformacions que Catalunya ha viscut els darrers 125 anys a través de les vicissituds de cinc generacions d’una família cerdana. A La casa de la frontera, Rafael Vallbona ha construït una novel·la coral de gran profunditat històrica. Els lectors hi trobaran un fidel testimoni dels episodis més destacats de la història contemporània del Principat: començant per la darrera guerra carlina, continuant per la Setmana Tràgica, la Guerra Civil i la postguerra en el context bèl·lic imperant a Europa, i acabant amb la descripció asèptica dels nostres dies, caracteritzats per l’obertura del túnel del Cadí o l’augment del turisme a la Cerdanya.

Unes virtuts que han estat reconegudes amb el 37è Premi BBVA Sant Joan de Literatura Catalana. El jurat, format per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli i Carme Riera, ha premiat una història real, basada en la vida del llinatge Grau, els propietaris d’un establiment ubicat al barri de la duana de Perpinyà. Com a guanyador d’aquest certamen, en el qual s’han presentat 47 obreres, Vallbona rebrà els 35.000€ establerts a les bases –la dotació més quantiosa entre els certàmens catalans –i la publicació de l’obra a Edicions 62.

Aquest dilluns, el Saló Modernista de l’Antiga Caixa Sabadell 1859 va acollir el lliurament del guardó. Un acte presidit per Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, que ha destacat el “paper de la literatura com a bressol de moltes altres manifestacions artístiques”. Juli Fernández, alcalde de Sabadell, va recordar la forta vinculació de la ciutat amb els guardons i els beneficis que aquests han tingut en la vida cultural sabadellenca. Una vinculació que el BBVA, segons va explicar el Director Territorial de Catalunya Xavier Linares, vol extrapolar al conjunt del país. Linares va reivindicar la importància de la cultura com a eina d’alliberament i enriquiment personal. Al seu torn, Jaume Ribera i Joan B. Casas, presidents de la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 respectivament, subratllaren la tasca de cohesió social i dinamització cultural promoguda des de les antigues caixes d’estalvi.

Història d’uns premis inclusius.

Convocats anualment per la FACC i BBVA CX, els Premis Sant Joan de Literatura s’han erigit com un dels guardons més prestigiosos del panorama català. Des del seu naixement, aquest certamen ha estat una plataforma d’impuls per a molts autors. Entre l’extensa llista d’escriptors que s’han endut aquest guardó, hi figuren destacadíssims noms de la literatura catalana: Baltasar Porcel, Miquel Bauçà, Carme Riera, Vicenç Villatoro, Najat el Hachmi, Joan Barril o Vicenç Pagès, entre altres.

Tot i l’envergadura d’aquests noms, els Premis BBVA Sant Joan de Literatura tenen una clara voluntat inclusiva. Fidel als principis de la seva creació l’any 1981, quan l’Obra Social de la Caixa Sabadell decidí crear un certamen que contribuís a normalitzar la literatura en llengua catalana, les seves bases permeten presentar-hi tot tipus de gèneres –novel·la, biografies, narracions curtes, etcètera— per tal de fomentar la participació de la ciutadania

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa