Tornaveu
Quan la societat civil fa de mecenes

Produir un documental, escriure una novel·la, muntar un banc del temps, o produir una exposició, un projecte creatiu pot veure la llum encara que les entitats financeres o les administracions no hi vulguin participar finançant la iniciativa o contribuint-hi amb subvencions. Importat dels Estats Units, el crowdfunding o micro mecenatge ha arribat a casa nostra. Es tracta d’un sistema de finançament en massa que s’articula a través de les aportacions de particulars o petits mecenes que, si bé no reben beneficis d’explotació del projecte, obtenen recompenses exclusives no monetàries. L’usuari, doncs, passa de ser un receptor passiu a convertir-se en un agent actiu i clau en el procés de creació del projecte en què s’implica. El micro mecenatge és també una fórmula de finançament cada vegada més comuna als Estats Units en l’àmbit de la política. La campanya electoral de l’any 2008 de Barack Obama va obtenir per aquest sistema una recaptació rècord: 122 milions de dòlars.

Verkami, cultura solidària
A Catalunya, el 2011 va néixer un model de crowdfunding molt particular: Verkami. Vehiculat a través de la plataforma www.verkami.com, una iniciativa privada d’un pare i dos fills de Mataró, en Joan, l’Adrià i en Jonàs Sala, un biòleg, un historiador de l’art i un físic, es tracta d’un punt de trobada entre creadors i mecenes de la societat civil que tenen en comú la voluntat de fer realitat manifestacions culturals que no troben sortida pels canals tradicionals de producció. Les regles de joc són clares: només els projectes que en el termini de 40 dies arribin com a mínim al 100% del seu objectiu de finançament rebran els diners aportats pels seus mecenes. En cas contrari, les quantitats que els mecenes s’han compromès a aportar no es faran efectives. Els creadors mantenen tots els drets sobre les seves obres, i ofereixen als mecenes que els ajuden a finançar els seus projectes recompenses en forma de creacions i productes exclusius, experiències úniques, edicions limitades, marxandatge, accés a descàrregues… El catàleg, que accepta projectes en totes les llengües, és amplíssim. A tall d’exemple, hi ha 43 projectes d’arts escèniques que esperen finançament, 99 projectes musicals -molts artistes novells-, 123 pel·lícules i documentals i 47 projectes comunitaris. D’aquests, gairebé el 50% ja han assolit el 100% del finançament necessari.

El cas de ‘Fènix 11*23’
Al marge d’aquest sistema, d’altres projectes han optat per un micro mecenatge tradicional. És el cas de ‘Fènix 11*23’ és una pel·lícula basada en el cas del jove Èric Bertran, acusat de terrorista informàtic per haver enviat correus electrònics a una cadena de supermercats demanant-los que etiquetessin en català. L’Èric tenia 14 anys quan 30 guàrdies civils van irrompre a casa seva la nit del 7 de setembre de 2004. El film, dirigit per Sergi Lara i Joel Joan, i escrita per Albert Plans i Hèctor Hernàndez, va iniciar la campanya de recaptació de fons l’abril de 2011, i a hores d’ara ha recaptat 57.000 euros, força per sota de les expectatives, que se situaven en 300.000 euros que s’havien d’assolir el juny de 2011. Amb tot, la campanya segueix en marxa, i els usuaris poden continuar fent aportacions que van des dels 10 euros fins als 3.000 euros. En aquest darrer cas, el mecenes passa a ser coproductor financer i gaudeix de certs avantatges i prestacions exclusives.

En el cas de ‘Fènix 11*23’, els creadors conserven el 100% dels drets i dels beneficis de les seves obres. Tampoc no hi ha un topall d’aportacions, de manera que si se superessin els 300.000 euros en el moment de finalitzar el termini de la campanya, els diners extra repercutirien en la millora o ampliació del projecte. De la mateixa manera, si no s’aconsegueixen els 300.000 euros, no es retornaran les aportacions ja realitzades, perquè el film es rodarà íntegrament, ja que la seva realització no depèn exclusivament del micro mecenatge. ‘Fènix 11*23 és una coproducció amb Televisió de Catalunya SA i amb la col·laboració de l’Institut de les Indústries culturals de la Generalitat de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa