La llista podria omplir uns quants paràgrafs. Josep Maria Espinàs, Ovidi Montllor, Guillermina Mota, Núria Feliu, Jaume Arnella, Xesco Boix, Jaume Sisa, Pau Riba… Tots ells i molts altres seran homenatjats en la 22a edició del Correllengua, organitzada per la Coordinadora d’Associacions de la Llengua (CAL) entre el 30 de juny i el 3 de novembre. En la presentació oficial celebrada aquest vespre a la Casa Golferichs, Pep Ribas ha apuntat que el Correllengua 2018 es dedicaria per primera vegada, no pas a una personalitat cultural, sinó a un col·lectiu sencer. “No és un any per homenatjar ningú, sinó per recordar la situació que estem vivint. Recordar la Nova Cançó serà un homenatge a la llibertat”, ha emfatitzat el president de la CAL.
Via gravació des de Brussel·les, el conseller de Cultura a l’exili Lluís Puig ha recordat que enguany es compleixen 50 anys de tres efemèrides que han perviscut en la memòria musical de la societat catalana: l’Estaca de Lluís Llach, Què volen aquesta gent? de Maria del Mar Bonet, i l’actuació del Grup de Folk al Parc de la Ciutadella. La punta d’un iceberg que, de la mà de Josep Guardiola i les Hermanas Serrano, havia començat a emergir deu anys enrere amb la publicació dels primers elapés en català (1958).
“Ens hem fixat tres objectius: reivindicar la Nova Cançó, recordar l’empresonament de polítics catalans i seguir oferint un ampli ventall de recursos didàctics als centres educatius”, ha explicat a continuació el coordinador de la CAL Marc Prohom. Com és habitual, tots els actes organitzats en el marc del Correllengua aniran precedits per la lectura d’un manifest. Amb el títol Omplim la nostra llengua, enguany ha estat escrit pel cantant de Txarango Alguer Miquel. S’estima que més de 200.000 persones i 100 barris, pobles i viles de Catalunya tornin a participar de la gran festa de la llengua catalana.
El vídeo promocional del Correllengua 2018 ha resumit la breu però intensa història de la Nova Cançó. El text fundacional Ens calen cançons d’ara, publicat per Lluís Serrahima a la revista Germinabit; la constitució d’Els Setze Jutges (1961); la creació dels Matinals de Romea-Show (1963); la inauguració de la mítica sala la Cova del Drac (1965); el famós concert d’Els Setze Jutges (1967) al Teatre Romea; la progressiva influència del folk americà, en detriment de la chaison francesa que havia inspirat el moviment; i molt especialment, els constants i creixents problemes dels cantautors amb la censura.
En aquest sentit, la presentació ha rememorat les filigranes que els músics havien de fer per aconseguir traslladar el seu missatge polític. Situar la lletra en un context passat, com Raimon a Diguem no, inicialment titulada Ahir; fer ús de metàfores no prou explícites, com Quico Pi de la Serra a El burro [Franco] i l’àguila [el règim]; o bé, interpretar només la melodia en els concerts perquè el públic cantés la lletra, com feia Llach amb l’Estaca. De fet, la repressió no només afectava les lletres ideològiques, sinó totes aquelles que “atemptessin contra la moralitat pública”. Conillet de Vellut (Serrat) o Remena nena (Motta) també van ser censurades pel seu contingut teòricament obscè.
Prenent el relleu, Anna Ferrer ha interpretat tres peces del disc Tel·lúria. La veu de la cantant menorquina, tot potència i sentiment, ha fet les delícies de públic congregat a la Casa Golferichs. Especialment emotiva ha estat la interpretació aflamencada del Què volen aquesta gent? Amb l’emoció encara a flor de pell, Ester Franquesa s’ha apoderat del micròfon per a cloure la presentació. La Directora General de Política Lingüística ha emplaçat a reivindicar la fortalesa del català, “que no para de sumar parlants”, per a convertir-la en la llengua d’ús habitual per a les persones nouvingudes a Catalunya.
Primers actes del Correllengua 2018
El Correllengua 2018 engega motors aquesta mateixa setmana. L’inici oficial de la 22a edició es formalitzarà el dissabte 30 de juny al Parc de l’Espanya Industrial, espai escollit per les actuacions de Pau Abalajos, Gemma Humet, Cesck Freixas, Ivette Nadal, Núria Feliu o Quico Pi de la Serra, entre altres. Durant tot el dia, a més, es podrà participar d’activitats pensades per a un públic familiar: un mural, gegants, espectacle infantil, concurs de dibuixos, concert de corals, correfocs…
Com a aperitiu, dijous 28 (20:00h) s’organitzarà la taula rodona La Nova Cançó, símbol de la recuperació natural col·lectiva, moderada pel crític musical Jordi Bianciotto. La seu de la Lleialtat Santsenca (Carrer Olzinelles, 31) viurà l’intercanvi d’opinions entre el director de Barnasants Pere Camps, el director del grup editorial Enderrock Lluís Gendrau, el periodista Àngels Casas, i la cantant Núria Feliu.
Podeu consultar tots els detalls de la programació del Correllengua 2018 en aquest enllaç.