Tornaveu
Pensar en vers. La cançó improvisada als Països de la Mediterrània

Fa un parell d’anys, la revista Caramella vam obrir una col·lecció de llibres-CD/DVD amb la intenció de reforçar la seua línia editorial i aprofundir en algun dels àmbits que habitualment protagonitzen el contingut de la publicació. El número 1 d’aquesta col·lecció fou Una persona amb un sac penjant de Mapasonor.

Aviat Caramella en publicarà el segon volum: Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània, escrit per Josep Vicent Frechina.

La cançó amb text improvisat és una de les manifestacions populars més esteses al llarg i ample del planeta: rara és la cultura on no haja deixat rastre o encara no mantinga una considerable vigència.

En les societats tradicionals aquesta cançó improvisada jugava un paper decisiu com a vehicle expressiu de la comunitat, com a mecanisme regulador de tensions socials i com a instrument de resolució de conflictes. En els moderns contextos urbans, el seu paper ha canviat substancialment però continua exercint d’element de cohesió grupal, de generació i ratificació d’identitats col·lectives i de socialització alternativa.

El fenomen de la cançó improvisada ha estat en els darrers anys ben estudiat en l’àmbit castellanoparlant —la seua implantació és grandíssima en els països hispanoamericans i també a Canàries, Andalusia o Múrcia— o al País Basc, on el bertsolarisme és una de les pedres angulars de la cultura euskaldun.

Pensar en vers vol afegir-se a aquest moviment d’estudi i difusió del repentisme centrant la seua atenció en la seua pràctica als països de la Mediterrània i, especialment, a casa nostra: així hi tenen un espai rellevant el cant valencià, la glosa de Mallorca i Menorca, la jota de les terres de l’Ebre i les corrandes i cançons de pandero catalanes. Però també es para esment en el trovo de l’Alpujarra i de Múrcia, els poetes del Genil, el chacarrà del Camp de Gibraltar, el chjama e rispondi de Còrsega, la gara poetica sarda, els poeti a braccio de l’Itàlia central, el ghana maltés, les mandinades de Creta i el Dodecanés, els ashik turcs o el zajal del Líban i Palestina. Un recorregut per un paisatge cultural fascinant en la seua diversitat formal i en la sorprenent unitat subjacent en el fons.

Per a completar el finançament del llibre Caramella ha encetat una iniciativa de micromecenatge a través de la plataforma Verkami.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa