Tornaveu
Parlem d’esport… parlem de Catalunya i en català

Ningú no pot pas negar que, en el segle XXI, l’esport és un vector indefugible de modernitat per a qualsevol identitat dinàmica. Catalunya és un país que viu l’esport, amb molts i excel·lents esportistes i clubs. D’una manera o d’una altra, tots ells vehiculen la identitat catalana. Els seus èxits permeten fer conèixer el nostre poble arreu del món, a l’hora que aquests triomfs es recolzen sobre una personalitat col·lectiva forta. Són el fruit d’un projecte esportiu que s’emmarca en un de més ampli de país. D’això en són un clar exemple el Futbol Club Barcelona, l’USAP i els Dragons Catalans, com va quedar palès durant la memorable temporada 2008-2009.

Per aquesta raó i amb la intenció que els aficionats al futbol i al rugbi (a XV o a XIII) de la Catalunya del Nord puguin aprofundir els seus coneixements sobre la llengua i la identitat catalanes, la Casa de la Generalitat a Perpinyà ha posat en marxa, el passat 10 de març, la campanya “I són aquí… i són aquí… i són aquí els catalans!”, el títol de la qual reprèn un clam francès molt conegut en el món del rugby nord-català.

La campanya es desenvoluparà en dos temps. En una primera fase, els tres clubs distribuiran entre els seus socis i seguidors nordcatalans 28.000 exemplars de la Petita guia del supòrter català, un document concebut i realitzat per la Casa de la Generalitat a Perpinyà. Es tracta d’un llibret de 36 pàgines, íntegrament bilingüe (català i francès), amb un breu historial de cada club (història, palmarès, anècdotes, himnes i càntics…) i una presentació de la llengua i la cultura catalanes (dades essencials, mapa lingüístic, llocs web, informacions sobre l’aprenentatge del català a la Catalunya del Nord…).

A partir del mes d’abril, un jingle, creat pel músic i escriptor Gerard Jacquet a partir de la cançoneta francesa que dona títol a la campanya, permetrà als nordcatalans apropiar-se de la versió catalana d’aquest popular clam. Amb aquest objectiu, el jingle, de lliure circulació, serà difós als estadis Aimé Giral i Gilbert Brutus els dies de matx de l’USAP i dels Dragons Catalans, així com per Ràdio Arrels, Radio France Bleu Roussillon i totes aquelles emissores de la Catalunya del Nord que ho desitgin.

Aquesta campanya s’inscriu en el programa d’accions en favor de la socialització de la llengua catalana a la Catalunya del Nord que la Casa de la Generalitat a Perpinyà porta a terme des del 2005, en col·laboració amb les institucions i els actors socioeconòmics i culturals nordcatalans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa