Tornaveu
Paco Candel vist per un nordamericà

Entorn seu la Fundació reuní un grup de persones que coneixen la immigració a nivell d’estudis o d’experiència pròpia, entre els quals figuraven l’exconseller de cultura de la Generalitat, l’historiador Joaquim Ferrer; el músic valencià Josep Mut, que ha dirigit la Banda Municipal de Barcelona durant un quart de segle; Miquel Reniu, que pel seu pas per les direccions generals de política lingüística i ensenyament coneix la relació entre la immigració i l’ús de la llengua catalana; l’autora del llibre “Els carrers de Paco Candel”, Esther Pardo… Per part de la Fundació hi van participar Rafael Hinojosa, Julio Baños, Ferran Soriano, Pere Baltà i Marianela Adolfo, que també van aportar les seves experiències en el món de la immigració.

Andrew Deiser és professor de literatura hispana. Va ser a Barcelona com a estudiant graduat de la Universitat de Barcelona. L’estada va servir d’inspiració de la seva tesi doctoral titulada “Barcelone/as: de la dictadura a la democràcia, de la modernitat a la postmodernitat”, que va defensar l’any 2005. La seva universitat l’ha becat per fer una recerca sobre Candel i la seva obra. Té el projecte d’escriure un llibre en què examinarà el retrat literari de la comunitat immigrada a Barcelona durant les èpoques de la dictadura i la transició a la democràcia i les diferències amb altres escriptors com Montserrat Roig, Terenci Moix, Joan Marsé, Manuel Vázquez Montalbán…, analitzant quina mena de discurs van crear aquests escriptors respecte a la immigració.

Entre els propòsits del doctor Deiser hi ha un curs en què amb els seus estudiants examinarien la immigració a Barcelona durant la postguerra i el paper de Candel en retratar-la, amb una posterior comparació amb el fet migratori a Little Rock, Arkansas, dels mexicans d’avui. També es planteja portar els seus estudiants a Barcelona a ensenyar-los els barris candelians, que ha conegut acompanyat pels membres de la Fundació Candel. Seguint aquest propòsit el professor Deiser va posar sobre la taula les qüestions que el preocupaven i els convidats les van anar responent una a una. El contingut de la taula rodona fou enregistrat en vídeo, com a base experimental de properes taules rodones d’anàlisi social, en aproximar-se el 50 aniversari de la publicació d'”Els altres catalans”. El text serà publicat i editat per la Fundació properament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa