“L’Ovidi Montllor representa els ideals del país que estem intentant construir: una societat infinitament millor que valori i aculli la memòria dels grans homes i dones que han construït la cultura del nostre país”. Així va començar la seva intervenció el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en l’acte d’homenatge del vintè aniversari de la mort del cantautor d’Alcoi i de la recentment desapareguda Teresa Rebull, organitzat per la Universitat Catalana d’Estiu (UCE). Tots els ponents -el cantautor Feliu Ventura, el periodista Joaquim Vilarnau i Miquela Valls, amiga personal de Teresa Rebull i membre de l’IEC- van destacar que la figura de Montllor “és un dels referents culturals dels Països Catalans que, tot i ser un clàssic, està més vigent que mai perquè les noves generacions han incorporat les seves cançons a la seva vida”.
Per la seva banda, el cantautor de Xàtiva, Feliu Ventura, va reivindicar el “compromís clar” de Montllor amb la llengua i política catalana i va denunciar que no se li fessin reconeixements fins poc abans de morir: “No li donaven medalles pel seu treball sinó perquè estava a punt de morir-se. No ha tingut el reconeixement que hauria d’haver tingut a Catalunya”. Amb tot, el cantautor valencià va reconèixer “la revifada” de les seves cançons perquè “són encara la banda sonora de les nostres vides”.
Un dels altres participants en l’homenatge, el periodista Joaquim Vilarnau, va demanar al conseller Mascarell què pensa fer el Govern per “preservar i salvaguardar” el patrimoni de la Nova Cançó i com està el projecte de construir el centre de la cançó a Girona, concretament als terrenys de l’antic cinema Modern. Mascarell va respondre que si el projecte continua sent una prioritat de l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el Govern hi apostarà. Amb tot, va reconèixer que el Govern “té més idees i voluntat de fer coses que recursos” i que com molts altres projectes caldrà suar per tirar-lo endavant.
Miquela Valls, de l’Institut d’Estudis Catalans, va glossar la figura de la seva amiga Teresa Rebull, cantautora en català, activista de les llibertats i fins i tot pintora els darrers anys, que va morir l’abril del 2015 a la seva residència de la Catalunya Nord. “És la Passionària de la Nova Cançó, era una persona compromesa políticament, tant en el camp de la militància com en el de la música. La Teresa va transmetre l’energia de la nova cançó a la Catalunya Nord, també en moltes ocasions a l’UCE”, va assegurar Valls.