Tornaveu
Orfeó de Sant Llorenç de Cerdans, 150 anys de vida a la Catalunya Nord

Ni les interrupcions provocades pels conflictes bèl·lics que van assetjar Europa durant la primera meitat del segle XX i altres fets polítics, ni el fet que la població que el va veure néixer tot just arribi al miler d’habitants no ha impedit que l’Orfeó de Sant Llorenç de Cerdans (Vallespir) pugui celebrar el proper 9 de maig els seus 150 anys de vida.

Dels centenars de grups vocals existents a Catalunya i Catalunya Nord, ben pocs han aconseguit celebrar aquest segle i mig, però si ens fixem només en els que tenen un repertori només en català, l’Orfeó de Sant Llorenç de Cerdans pot presumir de ser el segon més antic, només per darrere de la Societat Coral Diana de Cervelló, al Baix Llobregat, que el 2014, coincidint amb el seu 150è aniversari, va ser condecorada amb la Creu de Sant Jordi per haver contribuït a salvaguardar el patrimoni cultural immaterial català.

Arribar a 150 anys de vida és un motiu de celebració, però també de reflexió sobre com bastir el futur d’aquesta entitat i garantir-ne la seva continuïtat en els propers anys. I aquí, com explica el president de l’Orfeó, Joan Cassou, és clau la incorporació de nous membres, i especialment, de joves. “El nostre problema és que som un petit poble de 1.000 habitants, i hem d’aprofitar el 9 de maig per buscar nous cantants, sobretot al Vallespir i també a l’Alt Empordà, perquè som molt a prop de Perpinyà i Figueres. El nostre cor és lliure i podem organitzar horaris d’assaigs i rejovenir els nostres programes en català per tal d’atraure joves. A més, el director del cor és professor del Conservatori de Música de Perpinyà”, explica. Cassou és conscient que la presència de joves “és necessària per seguir endavant amb l’Orfeó en un futur”, però també és “una experiència intergeneracional que enriqueix a tots”. En aquesta vila del Vallespir tot i que hi ha poca població jove, hi conviuen diverses associacions, com els dansaires catalans, dues cobles i una escola de música, “una oferta cultural molt atractiva per a tothom”.

A la Catalunya Nord, el suport al català i la cultura catalana no gaudeixen de les mateixes condicions que al sud. I l’Orfeó de Sant Llorenç de Cerdans, que forma part de la Federació de Cors de Clavé, no n’és una excepció i ha d’afrontar també el seu propi finançament. Com explica el seu president: “Financerament no rebem cap suport institucional, si bé l’ajuntament ens presta el pavelló d’esports per actuar”. Però els seus membres fan diverses accions per aconseguir suport popular, com ara l’edició del llibre dels 150 anys d’història de l’entitat, editat en català o francès, amb la venda del qual esperen aconseguir diners per “millorar l’organització dels actes commemoratius del 9 de maig”.

De moment, el proper 9 de maig s’ha organitzat una conferència de Raymond Sala -vocalista del grup-, professor universitari i membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, i l’acte central, un concert amb 150 coristes i la participació de la coral de Cors Clavé Catalunya Nord, el Grup Vocal de Tuïr i l’Orfeó de Sant Llorenç de Cerdans. També hi haurà ballada de sardanes i un dinar de germanor, per veure l’agenda completa de la celebració, feu clic aquí.

Joan Cassou ho té clar: “El gran repte és captar més persones i encomanar-los la nostra passió per la música en la nostra llengua, i esperem que el 9 de maig aquest missatge arribi a moltíssima gent”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi Gargallo a abril 10, 2015 | 13:10
    Jordi Gargallo abril 10, 2015 | 13:10
    Llegint el Tornaveu 129 m’ha sobtat la informació referent a la commemoració dels 150 anys de l’Orfeó de Sant Llorenç de Cerdans, del la població germana del Vallespir a la Catalunya Nord (als quals aprecio molt per la seva tasca i la seva simpatia). Segons les meves anotacions va ser fundada per Jacques de Noël i Pons i l’Albert Manresa l’any 1896 i per tant aquest 2015 faria 119 anys de la seva fundació i per aquest motiu agrairia un aclariment per contrastar les meves notes extretes de la biografia que en fa d’en Noël la Josianne Cabanes en el seu “Biografies roussillounaises”. Una altra informació que em queda molt curta és la de citar tant sols la S. C. Diana (de Cervelló) com la única amb més de 150 anys de fundació, cal dir que hi han 10 entitats claverianes amb més de 150 anys com per exemple La Badalonense (Badalona) (fundada el 1858), L’Ancora (Tarragona), Nova Unió (Vilaseca), La Coloma (Esplugues) (1860), Aroma Vallenca (Valls) (1861), El Penedès (Vilafranca del Penedès) (1862), L’Esperança (Arenys de Mar), La Flora ( Sant Joan Despí), El Llessamí (Sant Vicenç dels Horts) (1863) si no me’n deixo alguna més entre les que encara són actives i que hi ha una bona quantitat que ja s’acosten a aquest 150è aniversari. Valgui això per un coneixement més ampli de la realitat de les formacions corals de la Federació de Cors de Clavé. Jordi Gargallo Responsable de l’arxiu històric i musical de la FCC
  2. Icona del comentari de: cassou joan a abril 13, 2015 | 20:55
    cassou joan abril 13, 2015 | 20:55
    La mes antigua date de naixença coneguda es la del 5 de abril 1865. aquesta coral fou anomenada Santa Cecilia del nom de la santa protectora dels mùsics. No sabem gaire res mès sobre ella sino que alguns coristes representaven sempre a l'Orfeo en 1888 i 1896: el Sr Jaume Serres en l'any 1911 era corista dès del 1865 !!! (arxius Jaume de Noëll). Dels que canten NOMÉS EN CATALÀ el nostre orfeo pot presumir d'estar en el dos mès antics de Catalunya amb el SC Coral Diana de Cervello. 119 anys es l'anniversari de la Senyera com senyera de l'Orfeo de Sant Llorenç de Cerdans (amb Albert de Manresa i Jaume de Noëll) ...era la senyera modificat de l'Orfeo del Alt Vallespir fundada per l'Albert de Manresa en 1880 (arxius Henriette MOLAR/Albert de Manresa) . cordialment a tots Joan Cassou ex-Président de l'Orfeo de Sant Llorenç de Cerdans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa