En Jordi Fort és una autèntica institució a Cornellà de Llobregat. Un sardanista de pro, radiofonista i dansaire fins a la tossudesa, malgrat que al llarg de la vida hagi anat minvant la seva visió, fins a perdre-la quasi totalment en els darrers anys. Però la seva força de voluntat l’ha dut a seguir treballant per la sardana, ideant sistemes que ajudin els invidents com ell a aprendre i practicar la nostra dansa nacional. Un veritable exemple a seguir.

“Un home fort”, com titula, parafrasejant el seu cognom, en Carles Santiago a una de les sardanes del CD que us presentem avui, en un clar homenatge a l’amic i company de projectes sardanistes per part del compositor cornellanenc. Compositor de sardanes però també dansaire de colla i inquiet sardanista, com demostra la seva recent incorporació a la nova junta de la Federació Sardanista de Catalunya.

El CD “11 sardanes per a l’ONCE” és una iniciativa conjunta d’aquests dos homes, a partir d’una composició inicial, la sardana “Ballant en un tancar d’ulls” d’Antoni Guinjoan. Immediatament sorgeix la idea de compondre’n deu més per tal de completar el CD. La iniciativa d’ells dos es fa realitat, gràcies a la col·laboració incondicional de molta més gent, començant per la mateixa ONCE, la institució que l’ha produït i ha cedit el seu auditori per a aquest enregistrament; la Federació Sardanista de Catalunya, que hi ha donat un important suport; els onze compositors contactats que accepten la proposta d’en Jordi i en Carles de dedicar una sardana a l’organització i als seus afiliats; la vintena de músics que l’han enregistrat de forma desinteressada; l’escriptor Jordi Lara (Director del programa “La sonora” de Televisió de Catalunya), que n’ha fet la introducció i els textos; el tècnic David Casamitjana amb la seva habitual i impagable predisposició; i un llarg etcètera.

Volem destacar encara una altra característica que entenem com a molt important i com un gran encert. Més enllà dels noms, el CD presenta obres de compositors de totes les edats i estils: des dels mestres Tomàs Gil Membrado o Joaquim Soms, que ja passen dels 90, fins a la joveníssima Anna Abad, que encara no ha arribat a la vintena. Peces per ballar i per escoltar, o per a fer totes dues coses alhora. Una mostra àmplia de la realitat actual de la sardana popular.

El CD s’enregistrà a principis de 2011. I si en voleu tenir una còpia només cal que contacteu amb la Federació Sardanista de Catalunya, al seu web, o bé al telèfon 93 319 76 37, i us el facilitaran gratuïtament.

Felicitem els artífexs de l’enregistrament per la seva iniciativa. Tant de bo que en vinguin moltes més com aquesta.

Sardanes del CD:
Sardanes a l’ONCE (Jordi Paulí i Safont)
A ulls clucs (Daniel Gasulla i Porta)
Llums (Jesús Ventura i Barnet)
Haidra i Jaso (Agustí Serratacó i Costa)
Més enllà (Carles Raya i Civit)
Sisè sentit (Lluís Alcalà i Baqués)
Amb la llum del cor (Tomàs Gil i Membrado)
Amb tota la il·lusió (Joaquim Soms i Janer)
Un home Fort (Carles Santiago i Roig)
Once in your life (Anna Abad i Gils)
Ballant en un tancar d’ulls (Antoni Guinjoan i Simeón)

La Cobla ONCE i els músics que han participat al disc són:
Flabiols: Jordi Figaró i Bernat Castillejo.
Tibles: Carles Santiago, Francesc Gregori i Oriol Oller.
Tenores: Lluís Alcalà i Jordi Paulí.
Trompetes: Carles Raya, Jordi Fontanillas, Roger Santiago i Emilio Serrano.
Trombons: Martí Fontclara i Óscar Bas.
Fiscorns: Joan Pérez, Dani Navarro i Joan Granados.
Contrabaix: Marc Santiago.
Directors: Jesús Ventura i Francesc Gregori.
Tècnic de so: David Casamitjana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa