Tornaveu
Olot vol ser l’epicentre de la dansa

La dansa és avui una de les disciplines artístiques més consolidades a Catalunya, per moltes raons, una de les més importants, per l’impuls i l’estímul que van suposar els primers premis convocats al país als anys vuitanta, que van permetre un gran salt del moviment incipient de la dansa contemporània. Amb la presència als escenaris dels primers festivals de les companyies punteres del panorama nacional i internacional, s’assentaven els referents artístics dels creadors i es començaven a divulgar els nous llenguatges de la dansa entre el públic. I actualment es convoquen una vintena de concursos, certàmens i premis coreogràfics, amb modalitats de reconeixement diferenciades. A més de les dotacions en metàl·lic, alguns guardons incideixen amb més precisió en les mancances detectades en el camí cap a la professionalització, com ara matrícules a escoles de dansa, tutories, residències o estrena de les peces guanyadores.

En aquesta efervescència creadora i d’exhibició a nivell professional i també amateur, el festival de dansa Sismògraf d’Olot, que tindrà lloc del 24 al 26 d’abril del 2015, vol convertir-se en el mercat de referència del sector de la dansa a Catalunya. Amb un pressupost de 300.000 euros, Sismògraf esdevindrà, amb un nou enfocament respecte d’edicions anteriors, el mercat estratègic de la dansa a Catalunya i un punt de trobada entre companyies, professionals, programadors i públic. L’objectiu és clar: que la dansa sigui més propera a l’espectador i que els espectacles d’aquesta disciplina tinguin una major presència a les programacions culturals.

Durant la presentació de l’edició 2015, que durà el lema El festival que detecta el moviment el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va explicar: “L’objectiu és fer d’Olot un referent de la dansa a Catalunya, com hi ha altres ciutats que tenen com a referent el teatre (Tàrrega) o la música (Vic), Olot serà el de la dansa. Per tant, necessitem a Catalunya més mercat per a la dansa, perquè tenim molta gent amb molt talent, i això vol dir que la gent que fa programacions en el conjunt dels teatres, biblioteques i centres culturals del país trobin aquí el lloc per conèixer la dansa i programar-la”.

Per la seva banda, l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, reconeix que fins ara Sismògraf era un festival “petit i local”, però a partir de l’acord de cofinançament amb el Departament de Cultura, espera convertir-lo “en un festival internacional”. Segons Corominas: “Volem que vingui gent de tot el món i especialment de Catalunya, on es barregin programadors amb artistes i companyies, i que en surti un enriquiment de tota la dansa”. En aquest sentit, el certamen dissenyarà una programació que permeti mostrar un ampli ventall de la creació de qualitat tant catalana com internacional, tant si és d’estrena com si no. Amb tot, són conscients que hi ha grans propostes com el Grec o el Temporada Alta, que ofereixen ja grans produccions internacionals de dansa. De fet, el projecte Sismògraf compta amb la complicitat del gran equipament nacional de dansa, el Mercat de les Flors, a més de les associacions que agrupen tot el sector: l’APDC (Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya) i l’ACDPC (Associació de Companyies de Dansa Professionals de Catalunya).

I més enllà de la ciutat d’Olot, el seu entorn també està impregnat de dansa. A pocs quilòmetres, el municipi de Les Preses també és centre neuràlgic de dansa amb l’organització de diverses activitats. Per exemple, el Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses, que enguany ha celebrat la 32a edició, amb la presència de quinze companyies i formacions nacionals i internacionals. Des de l’any 1983 aquest festival serveix per fomentar la difusió transnacional de la cultura popular i tradicional, promovent el diàleg intercultural i l’intercanvi entre cultures europees i no europees. D’altra banda, Les Preses també organitza el Dansa Jove, un espai dedicat als més joves que ja s’ha convertit en un festival internacional infantil i juvenil que treballa per incrementar la incidència d’aquest col·lectiu en la cultura tradicional i popular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa