Tornaveu
Mascarell: “ningú no ha de discutir-nos com fer aprendre la nostra llengua”

El Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, repassa en una entrevista al web Sies.tv els efectes de la crisi en el món de la cultura i la gestió cultural, així com la renovació del CONCA, el setge al català que pretenen practicar determinats partits, el litigi amb l’Aragó per les obres de la Franja i el retorn dels papers de Salamanca.

Mascarell reconeix que a Catalunya mai no hi ha hagut grans equipaments culturals, ja que la majoria són de dimensió mitjana o petita, però insta a “jugar amb els espais i el pressupost per treure’n el màxim rendiment cultural possible, deixant a un lloc el debat sobre uns diners que no tenim”. Al seu entendre, encara se’n pot treure “un rendiment elevat, perquè encara són molts els diners que destinem a la nostra cultura”. El conseller posa èmfasi en el fet que en algunes d’aquestes institucions culturals “hi ha consells d’administració dèbils, tot i que els professionals són solvents”, i creu que “cal treballar per millorar la governança d’aquestes institucions culturals”.

Davant la imminent renovació del CONCA, el màxim responsable de Cultura assegura que serà “un CONCA més tutelador i garantidor que les polítiques es facin de manera útil, mantenint el principi que el català és responsabilitat dels catalans i de ningú més”. “Els catalans ja hem demostrat al llarg de la història que la nostra llengua ningú no ha de discutir com la utilitzem, com la transmetem i com la fem aprendre a les escoles, perquè aquest és un dret mínim irrenunciable dels catalans. Decidir de quina manera organitzem el nostre saber lingüístic és un dret tan obvi que no mereix més debat”, sentencia.

Sobre el retorn dels papers de Salamanca, es mostra confiat que “tornaran aviat”, ja que les primeres converses amb el nou ministeri de Cultura han estat “correctes”. I pel que fa al litigi de l’art sacre, Ferran Mascarell ha assegurat que el govern català vol un acord amb l’Aragó “perquè pensem que béns de caràcter cultural no poden ser raó d’enfrontament amb un poble germà, busquem una solució que reconegui la feina feta per Catalunya i que aquestes obres no tenen per què deixar de ser propietat de qui són”.

Podeu veure el vídeo complet en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa