Catalunya ha de tenir un exèrcit si esdevé un estat independent? L’ha subcontractar a d’altres estats, o la defensa no ha de ser una de les potes del nou estat? Aquestes preguntes generen debat a la societat catalana, i molta divisió d’opinions. Andorra, per exemple, no té exèrcit. Però aquest petit estat no forma part de la UE, té escassament 80.000 habitants i es troba protegit, de fet, per les seves muntanyes. En aquest context, el Col·lectiu Pau i Treva ha impulsat un manifest que defensa un estat català sense exèrcit. Catalunya per la seguretat humana i la pau compta amb el suport de personalitats com Lluís Llach, Jaume Cabré, Joel Joan, Armand de Fluvià, Teresa Forcades, Sergi López, Nora Navas, Arcadi Oliveres, Albert Om, Marina Rossell, Antoni Sansalvadó, Maria del Mar Bonet, Jaume Sobrequés i Josep Maria Terricabras, i a hores d’ara ja suma prop de 2.200 adherits.
Els impulsors diuen que volen contribuir al debat “en base a la constatació que Catalunya té una arrelada cultura a favor del diàleg, i que la cultura de pau és un tret identitari propi: “Catalunya és una nació oberta al món amb un tarannà de diàleg i amb un esperit constructiu, de pacte, de convivència i solidaritat, que històricament s’ha mostrat a favor de l’entesa i l’harmonia entre els pobles. Això s’ha palesat sovint de maneres diferents i en molts àmbits, i també en pronunciaments institucionals del nostre Parlament, o en les paraules de Pau Casals en el marc de les Nacions Unides l’any 1971, reafirmant la seva identitat catalana i la de Catalunya com una nació de pau”, argumenta el manifest.
És per tot això que els impulsors del manifest creuen que en aquest estat que ha de néixer “no cal reproduir estructures obsoletes i negatives, com ho són els exèrcits, i cal optar de manera decidida per la seguretat humana i la pau”. En aquest sentit, el manifest adverteix de l’error que cometria Catalunya si es dotés d’un exèrcit propi: “Garantir la defensa de les persones i del país no pressuposa necessàriament estructures pròpies de segles passats. Seria un greu error vincular la seguretat a la creació d’un nou d’exèrcit. La història mostra que els exèrcits han generat moltes desgràcies, inseguretat i malbaratament de recursos”. El text del manifest es lliurarà als diputats del Parlament de Catalunya.